Dieta kapuściana - co to takiego? Zalety i wady, przepisy, jadłospis
Kapusta jest zdrowym, ogólnodostępnym, ale i dietetycznym warzywem, które możemy podawać na wiele sposobów. Nie bez powodu stała się głównym składnikiem diety kapuścianej, zwanej również dietą prezydencką, stosował ją bowiem były prezydent, Aleksander Kwaśniewski, osiągając z jej pomocą wymarzoną wagę. Na czym polega fenomen diety kapuścianej i jak z jej pomocą pozbyć się zbędnych kilogramów?
Czym jest dieta kapuściana?
Dieta kapuściana jest jedną z tak zwanych monodiet, czyli diet opartych na jednym, głównym składniku. W tym przypadku jest to kapusta, warzywo niskokaloryczne, ale bogate w witaminy i składniki mineralne, w tym witaminę C, błonnik, wapń, fosfor oraz potas. Kapusta pekińska zawiera dużo beta-karotenu, z kolei kapusta kiszona jest naturalnym lekiem na przeziębienie: dzięki wysokiej zawartości witaminy C. Kapusta jest składnikiem wielu potraw, ale można stosować ją również nieco inaczej. Okłady z kapusty przynieść mogą ulgę przy oparzeniach, stłuczeniach, stanach zapalnych skóry czy problemach natury trądzikowej.
Istotą diety kapuścianej jest spożywanie przez 7 dni zupy lub bigosu z kapusty jako głównego dania, jedzonego co najmniej raz dziennie oraz zawsze wtedy, gdy poczujemy głód. Dodatkowo, w diecie kapuścianej dozwolone jest spożywanie niewielkiej ilości chudego mięsa, ryżu, ziemniaków, świeżych warzyw i owoców. Należy pić dużo soków oraz wody.
Niestety, dieta kapuściana nie spotyka się z przychylną opinią dietetyków, którzy uważają ją za monotonną i niedostarczającą organizmowi odpowiedniej ilości składników odżywczych. Dostarcza również zbyt małą ilość kalorii, ponieważ jedynie około 1000-1200 dziennie.
Zalety i wady diety kapuścianej
Dieta kapuściana wydaje się prosta i taka w rzeczywistości jest. Opiera się na zdrowym i smacznym składniku, ale to nie jest jej jedyny walor. Stosowanie diety kapuścianej ma wiele zalet:
- reguluje pracę układu pokarmowego, przez co wspomaga przemianę materii;
- oczyszcza jelita, wspomaga detoks organizmu;
- działa moczopędnie, oczyszcza nerki i wspomaga ich pracę;
- pozwala schudnąć nawet do 5 kilogramów w jednym, tygodniowym cyklu;
- dieta jest bardzo tania, nie wymaga kupowania specjalnych, dietetycznych produktów;
- jest to dieta, dzięki której nie będziemy głodni - zawsze możemy sięgnąć po porcję zupy.
A co z wadami diety? Czy smaczna i zdrowa dieta kapuściana ma jakieś słabe strony? Owszem, możemy zaliczyć do nich fakt, że:
- wielu osobom dieta kapuściana może wydawać się monotonna, po kilku dniach nużące może okazać się jedzenie tej samej zupy;
- nie przypadnie ona do gustu osobom, które nie lubią kapusty…
- produkty, jakie możemy spożywać są dość ograniczone;
- dieta jest krótkoterminowa: łatwiej o efekt jo-jo! Długotrwałe stosowanie tej diety mogłoby wywołać negatywne skutki dla organizmu.
Mimo wymienionych wad przekonałaś/eś się do diety kapuścianej i chcesz ją przetestować? Jeżeli tak, poniżej znajdują się przykładowe przepisy oraz jadłospis, na podstawie którego możesz opracować swoje tygodniowe menu z dietą kapuścianą.
Dieta kapuściana - przepisy
Głównym daniem w diecie kapuścianej jest oczywiście zupa z kapusty. Jej przyrządzenie jest szybkie i niezwykle proste. Do przygotowania smacznej i zdrowej zupy kapuścianej potrzebujemy:
- główki kapusty włoskiej lub białej;
- 5-6 pomidorów;
- 2 papryk zielonych lub 1 zielonej i 1 czerwonej;
- pęczku selera naciowego;
- 5 średnich cebul;
- Kostki bulionu;
- Przypraw: pieprzu, odrobiny soli, liścia laurowego, majeranku;
- około 3 litrów wody.
Kapustę należy dokładnie poszatkować i wrzucić do garnka, zalewamy ją wodą, dodajemy bulion oraz przyprawy, gotujemy około 15-20 minut pod przykryciem. W tym czasie kroimy w kostkę pozostałe warzywa, cebulę w plasterki. Dodajemy wszystko do zupy. Gotujemy 15-20 minut na niewielkim ogniu.
Warto przygotować także zdrowe gołąbki z kapusty włoskiej lub białej z ryżem i kaszą gryczaną. Kasze gotujemy, przyprawiamy do smaku, możemy dodać do niej podsmażoną cebulkę, odcedzamy, studzimy, zawijamy w sparzone liście kapusty i dotujemy w bulionie.
Smacznym urozmaiceniem diety będzie zdrowy bigos, np. ugotowany na indyku z dodatkiem warzyw i przypraw. Bigos można ugotować na nodze i szyi z indyka, są to części bardzo mięsne. Zamiast grzybów wybierzmy pieczarki. Kapustę kiszoną dobrze poszatkujmy, bigos będzie delikatniejszy. Możemy na koniec dodać do niego przecier pomidorowy lub pomidory z puszki ale nie jest to konieczne. Gdy po skończonej diecie zostanie nam porcja gołąbków czy bigosu, z powodzeniem można je zamrozić lub przełożyć do słoików i zagotować.
Czas na uruchomienie wyciskarki czy sokowirówki. Nie zapominajmy bowiem o soku ze świeżej kapusty: doskonale działa na pracę wątroby, zmniejsza ilość cukru we krwi, jest bogatym źródłem witaminy C. Warto przewidzieć jego obecność w diecie kapuścianej.
Dieta kapuściana - jadłospis na tydzień
Co jeszcze poza zupą kapuścianą można jeść? Dieta dopuszcza wprowadzenie innych warzyw i owoców (poza bananami i winogronami), chudego nabiału, pełnoziarnistego pieczywa, chudego mięsa i ryb. Należy także dużo pić. Poniżej znajduje się przykładowy jadłospis, jaki możemy zastosować, decydując się na wprowadzenie diety kapuścianej.
Poniedziałek
- Śniadanie - zupa kapuściana, herbata;
- II śniadanie - 2 brzoskwinie, sok warzywny, np. z kapusty;
- obiad - zupa kapuściana, 2 ziemniaki gotowane w mundurkach;
- podwieczorek - surówka z marchwi i jabłka;
- kolacja - kanapka z chleba razowego ze świeżymi warzywami (sałata, ogórek, pomidor), herbata.
Wtorek
- Śniadanie - zupa kapuściana, herbata;
- II śniadanie - owoc, kilka sucharków, słaba kawa;
- obiad - gołąbek z ryżem i kaszą, 2 ziemniaki, woda;
- podwieczorek - miseczka sezonowych owoców, jogurt naturalny do picia;
- kolacja - pieczona cukinia z dodatkiem oliwy, herbata.
Środa
- Śniadanie - zupa kapuściana, herbata;
- II śniadanie - sok owocowy świeżo wyciskany, placuszki z mąki razowej, woda;
- obiad - grillowana pierś kurczaka lub indyka, surówka z kapusty, woda;
- podwieczorek - koktajl z sezonowych owoców i warzyw;
- kolacja - zupa kapuściana, herbata.
Czwartek
- Śniadanie - zupa kapuściana, herbata;
- II śniadanie - kasza manna na mleku z owocami, woda;
- obiad - dorsz pieczony w folii z cytryną, surówka z kapusty i marchewki, woda;
- podwieczorek - galaretka z owocami i jogurtem;
- kolacja - zupa kapuściana, herbata.
Piątek
- Śniadanie - zupa kapuściana, herbata;
- II śniadanie - koktajl z sezonowych owoców i warzyw;
- obiad - zupa kapuściana, 2 ziemniaki, woda;
- podwieczorek - ryż na mleku z jabłkiem;
- kolacja - bigos z kapusty i warzyw, herbata.
Sobota
- Śniadanie - zupa kapuściana, herbata;
- II śniadanie - gruszka, jogurt naturalny do picia;
- obiad - zupa krem z ulubionych warzyw, 2 ziemniaki;
- podwieczorek - kisiel z owocami, herbata;
- kolacja - 2 kromki razowego chleba, surówka z ulubionych warzyw z oliwą, herbata.
Niedziela
- Śniadanie - zupa kapuściana, herbata;
- II śniadanie - owoc, kilka sucharków, słaba kawa;
- Obiad - zupa kapuściana, herbata;
- Podwieczorek - miseczka sezonowych owoców, jogurt naturalny do picia;
- Kolacja - 2 kromki razowego chleba z wędliną z indyka, surówka z kapusty, herbata.
Dieta kapuściana, jako prosta i smaczna. Niestety, monodieta nie zyskała sympatii dietetyków. Warto ją stosować okazjonalnie, np. jako detoks organizmu, ale stałe wprowadzanie takiego jadłospisu nie pozwoli nam schudnąć. Warto jednak pamiętać o dobroczynnym wpływie kapusty na nasz organizm i sprawić, by to warzywo na stałe zagościło w naszym menu.
Komentarze