Jabłko - właściwości, wartości odżywcze, kalorie, przepisy

JabłkaZłota geneta, lobo, kortland, papierówka… bez względu na to, po jakie jabłko sięgniemy, zawsze wybierzemy zdrowie: te znane i popularne owoce, dostępne są w sklepach praktycznie przez cały rok. Są smaczne i bardzo zdrowe. Można je jeść na surowo, robić z nich ciasta, soki, dżemy, musy czy nalewki. Można dodawać je również do zup i dań mięsnych. Zapoznajmy się z właściwościami jabłek i dowiedzmy się, co dobrego robią dla naszego zdrowia i dobrego samopoczucia.

Jabłko - wartości odżywcze

Jabłko to prawdziwa skarbnica witamin i innych cennych mikro- i makroelementów. Co znajduje się w jabłku i dlaczego jest tak cenna dla naszego zdrowia? Jabłka zawierają przede wszystkim pektyny, które pomagają w obniżeniu poziomu cholesterolu. Zjedzenie już dwóch jabłek dziennie pozwala na obniżenie poziomu złego cholesterolu, a "lekarstwo" jest w tym wypadku bardzo smaczne. Jabłka zawierają także witaminę C, która podnosi odporność. Cennymi składnikami, które znajdują się w jabłkach są potas i żelazo, które mają zasadowy odczyn i odkwaszają organizm. Jabłka wykazują szereg właściwości zdrowotnych ale i można je wykorzystywać jako składnik domowej roboty kosmetyków.

Jabłko - właściwości i zastosowanie

Jabłka wykazują szereg zdrowotnych właściwości dla naszego organizmu. Przede wszystkim, aby zachowywać własności jabłek, należy je jeść lub przetwarzać razem ze skórką (wcześniej dobrze umytą!). Jabłka regulują gospodarkę hormonalną naszego organizmu, zapobiegają anemii oraz wzmacniają układ krążenia. Znane są ich właściwości moczopędne, wykazują dobry wpływ na pracę nerek, mają też działanie przeciwobrzękowe. Wspomagają układ nerwowy i poprawiają pracę wątroby. Gotowane jabłka, np. w formie musu, mają dobroczynny wpływ na układ pokarmowy, pomagają w leceniu choroby wrzodowej oraz w uporaniu się w biegunkami i zaparciami. Jabłka doskonale oczyszczają organizm z toksyn, możliwe jest przygotowanie herbatki ze skórek jabłkowych, która wykazuje działanie przeciwzapalnie: doskonale leczy afty i inne urazy w jamie ustnej.

Jabłka są naturalnym źródłem dobroczynnych przeciwutleniaczy-polifenoli i kwasów fenolowych, które słyną z właściwości:

  • antyutleniających,
  • antynowotworowych,
  • przeciwwirusowych,
  • przeciwbakteryjnych,
  • pozwalających utrzymać dobrostan układu sercowo-naczyniowego czy nerwowego.

Przy okazji, są niezwykle tanim i wszech dostępnym towarem w Polsce. Zaleca się spożywanie 2-3 jabłek na dzień.

Wśród cennych fenolokwasów, obecnych w jabłkach wyróżnia się kwasy hydroksybenzoesowe, a wśród nich kwas galusowy, syngrynowy, gentyzynowy, p-kumarowy, kawowy, chlorogenowy i wiele innych. Wśród flawonoli na uwagę zasługują kwercetyna, kemferol, florytyna oraz liczne cyjanidyny i katechiny.

Kwercetyna to bardzo silny antyoksydant. Jej szczególne właściwości wynikają z umiejętności do aktywnego zmiatania wolnych rodników z powierzchni komórek oraz hamowania działalności enzymów, które uczestniczą w ich tworzeniu. W ten sposób działa np.: oksydaza ksantynowa oraz enzymy, do których produkcji wykorzystywane są pochodne puryn, takie jak kinazy, ATP-azy, cyklaza adenylanowa czy polimerazy DNA i RNA. Ponadto, kwercetyna cechuje się zdolnością do regulowania aktywności enzymów o działaniu przeciwutleniającym (dysmutaza ponadtlenkowa lub transferaza glutationowa). Kwercetyna posiada umiejętność oddania elektronu albo atomu wodoru, a to sprawia, że może neutralizować potencjalnie szkodliwy tlen singletowy czy jeden z najbardziej szkodliwych rodników - rodnik hydroksylowy niszczący kwasy nukleinowe obecne w DNA, rodnik nadtlenkowy i tlenek azotu. Zbyt duża ilość wolnych rodników prowadzi do powstania stresu oksydacyjnego w komórkach, co powoduje szereg niepożądanych reakcji, mogących przyczynić się do mitochondriopatii, a nawet do powstania nowotworu. Utlenianie kwasów tłuszczowych, zwane peroksydacją, skutkuje depolaryzacją błon komórkowych (bo w nich zawarte są tłuszczowe elementy - lipidy), a przez to utratę ich integralności. Utlenianie elementów białkowych jest równoznaczne z pogorszeniem jakości enzymów trawiennych, transporterów białkowych oraz enzymów kontrolujących podziały komórkowe (mitozy w fazie G1/G2). Wszystkie hormony mają prawo zostać dostarczone na miejsce z opóźnieniem. I tak np. utlenienie przekaźnika GLUT4 może skutkować zapoczątkowaniem występowania insulinooporności. Najgorsze jednak, jest utlenianie kwasów nukleinowych. Ponieważ wchodzą w skład DNA, ich niszczenie jest równoznaczne z degradacją materiału genetycznego. Ten incydent może z kolei, spowodować mutację i transformację komórek prawidłowych do komórek nowotworowych.

W tej sytuacji rola kwercetyny sprowadza się do wyłapywania wolnych rodników i unieszkodliwiania ich, poprzez oddanie elektronu / atomu wodoru. Ponadto, udało się udowodnić, że kwercetyna obniża aktywność enzymów (fosfolipazy A2, cyklooksygenazy), które biorą udział w peroksydacji. Kwercetyna bierze też udział w chelatowaniu jonów metali przejściowych, które mogą zainicjować proces powstawania wolnych rodników. Poza tym, liczne polifenole, a wśród nich kwercytyna, potrafią wbudować się w błony komórkowe, dzięki czemu na stałe spada ich wrażliwość na działanie wolnych rodników. Oznacza to również, że przez dłuższy okres czasu nasza skóra i cera pozostaną w dobrostanie, a zmarszczki nie będą powstawać.

Komórki nowotworowe

Wykazano, że polifenole obecne w jabłkach zapobiegają rakowaceniu komórek prawidłowych oraz mogą indukować apoptozę - programowaną śmierć komórki w teoretycznie nieśmiertelnych komórkach nowotworowych. System ich działania opiera się głównie na restrykcyjnej kontroli podziałów komórkowych, zachodzących w fazie G1/G2. Badania wykazują, że na tych etapach proliferacyjnych, komórki są najbardziej podatne na uszkodzenia. Enzymy naprawcze, nie zawsze potrafią poradzić sobie z nowo zaistniałą sytuacją i dotrzeć do uszkodzonego fragmentu bądź wymusić nakierowanie go na ścieżkę lizy (strawienia przez pęcherzyki lizosomalne). Polifenole pełnią tu funkcję pomocniczą, wzmacniającą działanie tych enzymów. Polifenole wzmacniają także działalność białek regulatorowych (A,B,D,E) i ich inhibitory (mają działanie hamujące) - białka p-21. Dzięki temu, o wiele łatwiejsze jest utworzenie kompleksu wstrzymującego dalsze procesy podziałowe uszkodzonych struktur.

Polifenole powodują także zwiększenie ilości białka p53 (molekularna opiekunka), chroniącego przed nieprawidłowym sfałdowaniem czy błędną obróbką, tuż po powstaniu. W razie wystąpienia takiego incydentu, uszkodzona struktura natychmiast jest kierowana do organelli litycznych. Białko p53 reguluje cały cykl komórkowy, uruchamia w razie potrzeby mechanizmy apoptyczne (inicjujące śmierć). Działa poprzez umiejętność obniżania potencjału transbłonowego, wobec czego znacznie spada ilość niezbędnej do funkcjonowania energii, zamkniętej w postaci cząstek ATP. Następuje wówczas obniżenie jonów wapnia w macierzy mitochondrialnej, a wtedy na zewnątrz wypływa cytochrom c oraz inne enzymy trawienne, które poczynają trawić odpowiednie struktury komórkowe, po kolei, zgodnie z założeniami systemu apoptozy - programowanej śmierci komórkowej.

Jabłkowe polifenole wykazują też działanie przeciwzapalne. Faktem jest, że pod wpływem mediatorów prozapalnych (serotonina, histamina, prostaglandyny) dochodzi do poszerzenia światła naczyń krwionośnych, przez co, w miejscu uszkodzenia / infekcji pojawia się obrzęk i przesącz. Poza tym, temperatura ciała wzrasta. Są to "zagrania" ze strony organizmu, które mają na celu ułatwienie drogi komórkom odpornościowym do miejsca ataku. Później następuje agresywne wytwarzanie cytokin oraz rekrutacja komórek układu siateczkowo-śródbłonkowego. Wśród nich dominują neutrofile i niedojrzałe makrofagi - monocyty, które pod wpływem określonego czynnika patologicznego, przekształcają się w postać dojrzałą, zdolną do pożerania niechcianych struktur. Wiele stanów zapalnych inicjowanych jest przez pojawiający się w organizmie LPS - lipopolisacharyd bakteryjny, czyli element cukrowy, pochodzący z bakteryjnych organelli. To pod jego wpływem, nasz organizm "szaleje" i nagle uruchamia wszystkie możliwe linie obrony. Polifenole znacznie ograniczają udział białek powodujących zapalenie (cytokin) a przy tym usprawniają działanie komórek układu immunologicznego. Można rzec, że przy minimalnych objawach choroby, chorobotwórcze drobnoustroje są aktywnie niszczone.

Właściwości antypatogenne

Ekstrakty pozyskane ze skórek jabłek odmian Royal gala i Granny Smith intensywnie hamują rozwój gram-ujemnych bakterii Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa i Streptococcus aureus. Kwas chlorogenowy, zawarty w ekstraktach posiada właściwości immunomodulacyjne, wynikające z hamowania mediatorów stanu zapalnego oraz wzmacniania działania samych komórek immunologicznych. Antocyjanidyny zawarte w jabłkach posiadają natomiast, szczególne umiejętności do wbudowywania się w błony komórkowe, co powoduje zmiany w ich przepuszczalności i płynności. W ten sposób ograniczona zostaje podatność błon biologicznych na działanie wolnych rodników. W przypadku wbudowania się w organizm bakteryjny, błona otaczająca komórkę, ulega stopniowemu rozkładowi, bo nagle zmieniają się jej parametry. Ten proces może zwiększyć wrażliwość drobnoustrojów na działanie antybiotyków, dostarczanych z zewnątrz bądź na działanie ludzkich substancji antydrobnoustrojowych. Wiele związków polifenolowych wykazuje synergizm w działaniu z innymi środkami biobójczymi. Obserwuje się wówczas silniejsze działanie mieszanin fitozwiązków, aniżeli związków chemicznych, występujących pojedynczo. Co ważne, wspomniana wyżej kwercetyna zwiększa przepuszczalność błon komórkowych bakterii. Może to wywoływać mechanizmy oporności na antybiotyki u bakterii, co jest szczególnie groźnym zjawiskiem. Nabycie oporności ma związek z wydaniem potomstwa odpornego na działanie podawanych toksyn. Dla bakterii zadanie nie jest trudne, ponieważ są one stosunkowo proste w budowie, niekiedy ograniczone do posiadania 2-3 genów. Nowy osobnik posiada za to system, który będzie potrafił poradzić sobie z trucizną. Ponieważ, kwercetyna występuje w skojarzeniu z innymi polifenolowymi związkami, takie ryzyko nie istnieje. A przynajmniej nie są znane przypadki pojawienia się nowych mechanizmów opornościowych na właśnie te substancje roślinnego pochodzenia. Czasami lekarze zalecają ich przyjmowanie wraz z zatwierdzonymi, powszechnie stosowanymi farmaceutykami. Dobroczynne związki (kwas chlorogenowy, elagowy, kemferol) nasilają działanie kwercetyny oraz modulują odpowiedź odpornościową - szybkie wbudowanie wybranych składników w błonę bakteryjną, uniemożliwia jej funkcjonowanie. Znacznie zostają ograniczone dostawy życiodajnej energii w postaci ATP, a na dodatek polifenole zaburzają gradient stężeń. Komórka bakteryjna umiera nie tylko z uwagi na wyższą podatność na działanie ludzkim enzymów obronnych czy na ekspozycję na makrofagi, ale i z uwagi na brak możliwości pobierania energii z otoczenia.

Właściwości antycukrzycowe, antyhiperglikemiczne

Schulze i wsp., udowodnili, że zawarte w jabłkach polifenole, znacznie obniżają wychwyt glukozy w strukturze zwanej "rąbkiem szczoteczkowym jelita cienkiego". To tutaj ma miejsce trawienie wielocukrów do jednocząsteczkowej glukozy, która przez kosmki wchłaniana jest do krwi. Dzięki zmniejszeniu aktywności transportera glukozy - SGLT1 znaczna część glukozy nie może trafić do kosmków, a zatem, transport do krwiobiegu nie może się udać. Wielocukry wydalane są na zewnątrz. Takim, blokującym działaniem charakteryzuje się głównie floryzyna. Powstrzymanie SGLT1 zapobiega wchłanianiu glukozy i przyczynia się do obniżenia poposiłkowej glikemii oraz do obniżenia masy ciała.

Flawonoidy jabłkowe są inhibitorami obecnych w ścianach jelit enzymów: alfa-glukozydazy i trzustkowej alfa-amylazy. Dzięki temu, wielocukry nie podlegają trawieniu, a więc, zamiast wchłonięciu, podlegają wydaleniu. Jedno z badań wykazało, że wodno-alkoholowe wyciągi z jabłek cechują się intensywnym działaniem powstrzymującym alfa-glukozydazę, lepiej niż akarboza, będąca zatwierdzonym lekiem przeciwcukrzycowym. Związkami, które w tej kwestii działają bardzo skutecznie są kwercetyna i luteolina. Właściwości antycukrzycowe tych związków wynikają z budowy chemicznej flawonoidów. Najwyższą zdolność mają związki mające hydroksylacje w odpowiednich miejscach: C-5, C-7 lub C-8 i koniecznie w pierścieniu A. Duże znaczenie ma też podwójne wiązanie między węglami C-2 i C-3. Badania naukowe wykazują, że flawonoidy jabłkowe mogą być z powodzeniem stosowane w terapii cukrzycy typu II.

Jabłkowy błonnik

Błonnik, zwany włóknem roślinnym pełni ogromną rolę w ochronie jelit i zapobieganiu stanom zapalnym. Ponadto, ułatwia opróżnianie i zapobiega wchłanianiu nadmiaru tłuszczu, stąd, wykazuje działanie antyhipercholesterolemiczne i antymiażdżycowe. Badania wykazują, że błonnik stanowi pożywkę i jednocześnie, nadaje środowisku jelit właściwego pH dla prebiotycznych bakterii. Dobrze wiedzieć, że ich obecność zapobiega namnażaniu się patogenów i powstawaniu nieprzyjemnego i niebezpiecznego stanu zapalnego jelit. Pod wpływem, chorobotwórczych drobnoustrojów, do miejsca zakażenia napływają komórki immunologiczne, które wytwarzają mediatory stanu zapalnego. Te z kolei, niosą informację o zakażeniu dla komórek NK (Natural Killers) i dla makrofagów. Te zawzięcie atakując, niszczą nabłonek jelitowy i kosmki. Ważne zatem, by pozbyć się chorobotwórczych drobnoustrojów, ale w sposób racjonalny, nie powodujący szkód dla jelit. I tu kłania się błonnik, który zdaje się aktywnie zapobiegać takim incydentom. W jego obecności prebiotyczne bakterie intensywnie się namnażają, a kiedy one są obecne w jelitach, groźne patogeny nie mają prawa bytu!

Działanie hipocholesterolemiczne, antymiażdżycowe

Miażdżyca rozwija się wtedy, gdy cholesterol frakcji LDL odkłada się w naczyniach krwionośnych. Komórki żerne układu odpornościowego przyczepiają się do złogów tłuszczowych i próbują je zfagocytować. Z uwagi jednak na fakt, że nie są do tego zadania przeznaczone, dość szybko zużywają się i pozostają w naczyniach w postaci "komórek piankowych" - zupełnie bezużytecznych. Te jednak, są elementami, które bardzo lubią wolne rodniki, a właściwie, utleniać je. Tak powstaje stres oksydacyjny w naczyniach krwionośnych. Zmienione przez wolne rodniki komórki piankowe, są zaczątkiem blaszki miażdżycowej, która w każdej chwili może się oderwać i wraz z prądem krwi popłynąć do serca albo mózgu. Działanie prewencyjne polega więc, na ograniczeniu dostarczanych do organizmu frakcji cholesterolu LDL i toksyn, inicjujących stres oksydacyjny. Jabłka zdają się mieć w tej kwestii ogromny udział. Błonnik jabłkowy wchłania nadmiar tłuszczów, polifenole działają antyoksydacyjnie. Poza tym, związki fenolowe regulują metabolizm, ułatwiają spalanie tłuszczów i poprawiają glukoneogenezę - gospodarkę zarządzania tłuszczami. Utrata zbędnych kilogramów to krok do wyregulowania ciśnienia i odciążenia trzustki. Stąd, jabłka mają wielki potencjał antymiażdżycowy.

Gojenie ran i procesy bliznowacenia

Przerwanie ciągłości skóry, czasami z naruszeniem mięśni, powoduje powstanie rany. W tej sytuacji komórki immunologiczne napływają do miejsca uszkodzenia, gdzie próbują unieszkodliwić wszystkie drobnoustroje. Potem dochodzi do podziałów komórek skóry oraz do stopniowej odbudowy warstwy zewnętrznej. Białka prozapalne zmuszają komórki odpornościowe do napływu w wybrane miejsce. Kiedy reagują słabo, procesy zapalne nasilają się. Czasami działanie tych białek jest zbędne, albo dobrze by było, gdy działały mniej intensywnie. Nie doszłoby wówczas do obrzęku, wysięku i nie powstałaby nieestetyczna blizna. Ekstrakty jabłkowe, skutecznie hamują działanie enzymu COX-2, co w tym przypadku znacznie poprawia procesy naprawy skóry, z uwagi na redukcję stanu zapalnego. Ponieważ, związki zawarte w jabłkach stymulują odpowiedź immunologiczną, po raz kolejny, przy minimalnych objawach, zauważalne są maksymalnie pozytywne efekty. Można spodziewać się, że rozległość ewentualnej blizny będzie mniejsza, lub nie powstanie w ogóle.

Jabłko - kalorie, indeks glikemiczny

Jabłka są tez doskonałym produktem na odchudzanie: są sycące, a zawierają niewiele kalorii - w 100g surowego jabłka znajduje się około 50 kcal. - można je zatem z powodzeniem uczynić składnikiem wielu diet. Jabłka są produktem polecanym w diecie cukrzyków, posiadają niski indeks glikemiczny - dla jabłka surowego to 35, nie powodują zatem szybkiego wzrostu poziomu cukru.

Jabłko w diecie niemowląt i małych dzieci

Jabłka są zazwyczaj pierwszym owocem, który smakują niemowlęta, kiedy rodzice zdecydują się na rozszerzenie diety maluszkowi. Na początek dziecko może dostać świeżo wyciśnięty sok z jabłka lub mus (2-3 łyżeczki startego soczystego jabłka na specjalnej tareczce dla dzieci). Można również podać mu soczek z jabłka i marchewki lub przyrządzić mus z tych samych składników jabłka rzadko powodują alergie, są zdrowe (o czym czytaliśmy wcześniej) oraz smaczne. Starsze dzieci mogą zjeść mus lub wypić soczek z jabłka i innego owocu, n. brzoskwini, truskawki, maliny: z pewnością to ciekawa propozycja na deser dla każdego małego łasucha. Dla niemowląt najlepiej wybierać jabłka ze sprawdzonego źródła, np. z własnego ogrodu lub od zaprzyjaźnionych sadowników. Pozwoli nam to na zyskanie pewności, że podajemy swojemu dziecku owoce nie tylko smaczne ale i zdrowe.

Jabłko jako składnik kosmetyków

Z jabłek można wykonać szereg domowej roboty kosmetyków, w tym wypadku jabłka będą dbały nie tylko o nasze zdrowie ale i urodę oraz dobre samopoczucie. Warto przygotować pięknie pachnącą maseczkę z jabłek i miodu, która poczyni wiele dobrego dla naszej skóry. Wystarczy zetrzeć na tarce o drobnych oczach dorodne jabłko, dodać łyżkę płynnego miodu, dobrze wymieszać i nałożyć na twarz, zmyć po kilkunastu minutach. Taka maseczka doskonale odżywia, rozświetla twarz, zapobiega procesom starzenia się skóry oraz zmiękcza i wygładza naskórek. Jeśli zależy nam na właściwościach nawilżających kosmetyku, należy do jabłka zamiast miodu dodać łyżkę jogurtu naturalnego. Maseczka jabłkowo-jogurtowa okaże się zbawienna dla przesuszonej po lecie skóry. Warto przygotować również maseczkę jabłkowo-ananasową (do startego jabłka dodać zblendowanego ananasa: maseczka zyska właściwości odmładzające oraz silnie oczyszczające). Aby rozjaśnić przebarwienia skórne warto przygotować maseczkę z jabłka z dodatkiem soku z cytryny.

W kosmetyce warto wykorzystać również sok z jabłek. Świeżo wyciśniętym sokiem można przemywać twarz jak tonikiem, warto dodać również szklankę soku do kąpieli: odżywi i rozjaśni skórę. Trochę soku można dodać do ulubionej odzywki do włosów: delikatnie je rozjaśni ale intensywnie odżywi i wzmocni nasze kosmyki. Z kolei octem jabłkowym można potraktować skórę z problemami, np. trądzikiem. Przemywanie nim zmian sprawi, że szybciej znikną i nie pozostawią blizn.

Jabłka - rodzaje i odmiany

Istnieje ponad 10 tysięcy odmian jabłek… z pewnością nie jesteśmy w stanie spróbować wszystkich ale warto wiedzieć, jakie są rodzaje jabłek i jak najlepiej je wykorzystywać.

  • Jabłka deserowe - to jabłka twarde, słodkie, soczyste, winne, do tego rodzaju należą takie odmiany jak: ligol,  golden delicious, jonatan czy gala. Zwykle są to jabłka zimowe. Najlepiej jeść je na surowo, zrobić z nich sok lub dodać np. do surówki czy barszczu.
  • Jabłka do obróbki - to jabłka kwaśne, szybko rozgotowujące się, doskonale nadające się do obróbki termicznej jako produkt na sok, dżem czy mus. Do tego rodzaju należą reneta, antonówka odmiana jesienna, idared, gloster, szampion (odmiany jesienne) oraz papierówki (polska odmiana, letnia)
  • Jabłka uniwersalne - zwane również stołowymi, to jabłka słodko-kwaśne, można je jeść na surowo ale i przetwarzać, np. robić z nich kompot czy mus. Do tego nadają się takie jabłka jak delikates, kortland czy lobo.

Przepisy na dania z jabłkami

Poniżej znajduje się kilka przepisów na ciekawe i smaczne dania z jabłkami. Warto wypróbować je wszystkie!

Szarlotka i jabłecznik
Czym się różnią te dwa ciasta? Czy nazwy można stosować zamiennie? Otóż nie. Szarlotka jest ciastem, w którym jabłka występują w formie przetworzonej, zwykle są to jabłka uprażone lub mus. Jabłecznik to ciasto ze świeżych jabłek, tylko zapieczonych. Tradycyjna szarlotkę przygotowujemy na kruchym cieście i na nie wykładamy masę z jabłek. Możemy dodać do niej rodzynki oraz przyprawić odrobiną cynamonu. Następnie wykładamy na masę pozostałą część ciasta lub robimy z niego kruszonkę. Z kolei jabłecznik możemy wykonać w formie tarty ale ten na tradycyjnym, kruchym spodzie również będzie bardzo smaczny. Możemy jako jedna z warto dodać budyń: ciasto będzie ciekawsze w smaku.

Kaczka z jabłkami
Jabłka doskonale komponują się nie tylko z daniami na słodko, świetnie pasują także do drobiu, zwłaszcza kaczki. Podkreślają smak jej delikatnego mięsa. Kaczkę nacieramy czosnkiem i majerankiem, faszerujemy ćwiartkami jabłek ze skórką. Następnie pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 1-5 do dwóch godzin, regularnie polewając ją wytapiającym się tłuszczem: mięso będzie bardziej soczyste.

Pieczone jabłka z cynamonem
Doskonałym pomysłem na szybki i smaczny deser jest przygotowanie pieczonych jabłek z cynamonem. Potrzebujemy dużych, dorodnych jabłek, najlepiej wybrać soczystą ich odmianę. Jabłkom odcinamy ich wierzchnią część ale tak, by można było ją z powrotem nałożyć. Wydrążamy jabłka ale zachowujemy miąższ. Mieszamy go ze sparzonymi rodzynkami, dodajemy odrobinę cukru i cynamonu, napełniamy farszem jabłka, przykrywamy wierzchnimi częściami, ustawiamy na blaszce i pieczemy w piekarniku

Placki z jabłkami
Aby przygotować proste i smaczne placuszki z jabłkami, przyrządzamy ciasto z mąki, mleka oraz jajek (2 szklanki mąki na dwie szklanki mleka i 2 jajka), dodajemy cukier waniliowy oraz łyżeczkę proszku do pieczenia. Smażymy na maśle małe placuszki na każdym układając plasterki jabłek. Złociste placki posypujemy cukrem pudrem.

Jabłka w cieście francuskim
Doskonałym pomysłem na deser są jabłka w cieście francuskim. Ciasto francuskie kroimy na kwadraty, na każdym układamy farsz z pokrojonych w kosteczkę jabłek, rodzynek, cukru, cynamonu oraz odrobiny maki pszennej. Zakładamy rogi kwadratów tak, aby postały zgrabne koperty, pieczemy w temperaturze 200-220 stopni przez około 20 minut.

Jabłka w cieście naleśnikowym
Doskonałą przekąską i alternatywą dla słodyczy są placki jabłka w cieście naleśnikowym. Aby je przygotować potrzebujemy dużych jabłek, które kroimy na półksiężyce, następnie moczymy je w przygotowanym cieście naleśnikowym (warto dodać nieco gazowanej wody mineralnej, placuszki będą smaczniejsze) i smażymy na maśle na chrupko. Gotowe placuszki możemy posypać cukrem pudrem lub polać odrobiną syropu klonowego.

Kompot z jabłek
Warto przygotować także smaczny kompot z jabłek. Wystarczy obrać jabłka (ze skórką!) i gotować do miękkości z wodzie z dodatkiem cukru oraz goździków: 2 litry wody i pół kilo cukru na kilogram jabłek. Kompot możemy pić ciepły lub zimny, latem doskonale orzeźwia. Kompot możemy przelać do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i odwracamy do góry dnem, aby "zaciągnęły". Kompot można wzbogacić również dodatkiem cynamonu ale i innych owoców, np. gruszek, truskawek czy czereśni.

Sok i mus z jabłek
Jeśli posiadamy wyciskarkę do soków, przygotowanie soku i musu z jabłek zajmie nam dosłownie kilka chwil. Przepuszczamy jabłka w kawałkach przez wyciskarkę, otrzymujemy smaczny i zdrowy sok, który możemy przelać do wyparzonych wcześniej słoiczków i zagotować. Z kolei miazga, która powstała po odciśnięciu soku z jabłek jest smacznym i zdrowym musem. Taki mus doskonale nadaje się jako słodki deser dla naszego dziecka, można posmarować nim placki, naleśniki, wafelki ale i dodać do ryżu, ugotowanego na mleku czy kaszy manny. Jeśli nie mamy wyciskarki możemy sok przygotować za pomocą sokowirówki. Smaczny mus uzyskamy uzyskać poprzez gotowanie jabłek do miękkości i delikatne ich zblendowanie. Pamiętajmy jednak, że wyciskarka jest inwestycją w nasze zdrowie: wyciskany zostaje sam sok, bez dodatku wody i cukrów wraz z zawartością wszystkich cennych składników, zawartych w jabłkach, które zostały wymienione w tym artykule.

Domowe chipsy z jabłek
Aby przyrządzić zdrowe i smaczne chipsy z jabłek musimy pokroić jabłka na plasterki grubości około 5mm, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia oraz posypać cukrem pudrem. Chipsy pieczemy w piekarniku nagrzanym do 150 stopni przez 20 minut, odwracamy i pieczemy jeszcze 40 minut w tej samej temperaturze, pod koniec suszenia można ją lekko zmniejszyć. Jabłka możemy wykorzystać także do przygotowania surówki, przyrządzić ryż z jabłkami oraz zdrowe koktajle z ich wykorzystaniem. Z jabłek można przyrządzić również smaczne napoje alkoholowe, w tym cydr oraz zdrowotną nalewkę z jabłek. Poniżej przepisy.

Cydr z jabłek
Cydr to smaczny napój alkoholowy z soku jabłkowego z dodatkiem drożdży wykazuje bardzo pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Ma niewielką zawartość alkoholu, do około 7-8%. Aby przygotować cydr wybierajmy jabłka kwaśne (poniżej połowy) oraz słodkie (więcej niż połowę). Powinniśmy mieć około 15kg jabłek, dodatkowo drożdże specjalistyczne oraz pożywkę dla nich. Z jabłek wyciskamy sok (ze skórką!), umieszczamy w naczyniu, dodajemy drożdże z pożywką. Sok fermentuje w temperaturze około 24 stopni. Gdy dodamy nieco cukru, otrzymamy cydr musujący. Po dwóch tygodniach pierwszy raz zlewamy cydr znad osadu. Trunek musi dojrzeć jeszcze 2-3 tygodnie, po tym czasie możemy go przelać do butelek i szczelnie zamknąć.

Nalewka z jabłek
Do wyprodukowania nalewki jabłkowej potrzebujemy około kilograma soczystych, winnych jabłek, 0,7 litra spirytusu, szklanki cukru, szklanki wody oraz ulubionych dodatków: goździków, wanilii oraz cynamonu. Wszystkie składniki umieszczamy w słoiku (jabłka umyte i pokrojone, ze skórką, zalewamy je wodą i alkoholem, odstawiamy na około 1,5 miesiąca w ciemne i ciepłe miejsce. Gdy przelejemy ją do butelek powinna postać jeszcze około 2 tygodni, po tym czasie możemy się nią raczyć, nie tylko w jesienne i zimowe wieczory.