Matcha latte - co to za napój? Właściwości i przepis
Pochodząca z Japonii matcha latte to napój coraz popularniejszy na całym świecie. Dla niektórych stanowi nawet zamiennik kawy. Ma cenne właściwości i piękny kolor. Jak go przygotować samodzielnie w domu i w jaki sposób wpływa na organizm?
Matcha latte - co to jest?
Napój matcha latte to trunek składający się ze spienionego mleka i japońskiej herbaty matcha o wyrazistym zielonym kolorze. Herbata ma postać sproszkowaną i to właśnie z takich drobinek przygotowuje się ten lekko słodki napar. Jeśli okazuje się, że napój jest gorzki, to oznacza to, że matcha jest słabej jakości i nie nadaje się do przyrządzania latte.
Najlepsza matcha to ta pochodząca z Japonii, mająca bardzo żywy i mocny odcień zieleni. Powinna być bardzo mocno zmielona, aby jej drobinki przypominały wręcz pył. Do przygotowania napoju można wybrać swoje ulubione mleko - zarówno pochodzenia zwierzęcego, jak i roślinnego. Im większa zawartość tłuszczu w mleku, tym lepiej się ono spieni. Warto sięgać zatem np. po mleko 3,2%.
Jak zrobić matcha latte?
Aby przygotować matcha latte, trzeba zagotować wodę w czajniku. Do szklanki lub kubka wsypuje się łyżeczkę zielonego proszku, a następnie zalewa go wodą, ale maksymalnie do połowy naczynia. Trzeba to bardzo dokładnie rozmieszać, a w sklepach można znaleźć nawet specjalne przyrządy służące do roztrzepywania matchy.
W niewielkim rondelku należy delikatnie podgrzać mleko. Nie powinno być gorące. Najlepszą temperaturą będzie taka w okolicach 70°C. Następnie za pomocą spieniacza trzeba wytworzyć w nim pianę, aby mleko stało się puszyste. Po tym pozostaje już jedynie wlać biały puch do zielonego napoju i wszystko ze sobą wymieszać. Powstanie wtedy pełen wartości odżywczych napój o pięknym i delikatnym odcieniu zieleni. Na powierzchni powinna unosić się kremowa pianka.
Poza tym od jakiegoś czasu w Polsce można znaleźć popularne w Japonii matcha latte nawet na sklepowych półkach. Zanim zacznie się przygodę z domowym przygotowywaniem napoju, warto przetestować gotową wersję i pamiętać o tym, że ta własnoręcznie zrobiona będzie z pewnością jeszcze pyszniejsza. Smacznego!
Jakie właściwości ma matcha?
Wiele osób pije matcha latte ze względu na to, jakie właściwości zdrowotne ma japońska herbata. Okazuje się, że trunek wpływa m.in. na układ krążenia, dzięki czemu może zapobiegać występowaniu takich chorób jak miażdżyca. Jej właściwości antyoksydacyjne walczą z wolnymi rodnikami w organizmie i dbają o jego ogólny stan. Sporo osób dostrzega takie skutki picia matchy jak lepsza koncentracja czy samopoczucie.
Spożywanie matchy może niwelować oznaki stresu i pomagać w odpoczynku. Poza tym ma ona znaczenie również dla układu odpornościowego i sprawia, że człowiek ma więcej energii do działania. Pozytywnie wpływa na metabolizm i zmniejsza szanse zachorowania na nowotwory. Z właściwości trunku czerpią miliony jego miłośników na całym świecie. Korzystny wpływ na organizm wynika z niezwykle bogatego składu herbaty z Kraju Kwitnącej Wiśni.
Komentarze