Najpopularniejsze dania kuchni japońskiej

Dania kuchni japońskiejKuchnia japońska jest niezwykle prosta i harmonijna. Najważniejszymi jej cechami są prostota i minimalizm, będące motywami przewodnimi tego kraju. Jest także powszechnie uważana za bardzo zdrową, lekkostrawną, niskokaloryczną, pełną ryb, owoców morza, warzyw i ryżu. Potrawy japońskie są bogate w białko i witaminy.

Tradycyjnie w Japonii nie używa się wielu przypraw do przyrządzania dań, je się za pomocą pałeczek, a tradycyjny japoński posiłek składa się z pięciu elementów, najczęściej są to:

  • miseczka ryżu
  • zupa
  • 3 pozostałe potrawy, czyli dania główne.

Najpopularniejsze dania kuchni japońskiej:

Sushi

Oczywiście omawiając tradycyjną kuchnię Kraju Kwitnącej Wiśni, nie można pominąć sushi, które gości na talerzach Japończyków aż od XIII wieku. Jest to danie, które składa się z ryżu z dodatkami zawiniętego w suszone wodorosty-nori. Spożywa się je z wasabi, czyli zieloną pastą chrzanową, sosem sojowym oraz marynowanym imbirem. Istnieje bardzo dużo rodzajów sushi, najpopularniejszymi z nich są: hosomaki, czyli rolady z nori na zewnątrz i ryżem w środku, mające najczęściej tylko jeden składnik; california rolls, czyli tzw "odwrócone sushi"; futomaki - bogatsza wersja hosomaków oraz nigiri- kawałek ryby, bądź krewetki położony na ryżu. Zwykle do jedzenia sushi zamawia się zieloną herbatę oraz aromatyczną zupę miso, która idealnie komponuje się z tym daniem.

Zupa miso

To flagowa zupa japońska powstająca ze specjalnego bulionu - dashi, często sprzedawanego w formie kostek oraz z sfermentowanej pasty sojowej (czerwonej lub białej) dodawanej też do wielu azjatyckich sosów. Podaje się ją z dużą ilością tofu, marchewki, ziemniaków i cebuli. Zupa miso jest doskonałym źródłem wielu witamin z grupy B i D. Wiele Japonek uważa zupę misoshiru jako remedium na starzenie się skóry i choroby układu krążenia.

Ramen

Ostatnimi czasy, to danie zyskało dużą popularność w Europie, nic w tym dziwnego - ramen to fantastyczna alternatywa dla tradycyjnych zup, które spożywają Polacy. Ramen przywędrował do Japonii w XIX z Chin, ale największą popularność zyskał po II Wojnie Światowej. Jego nazwa pochodzi od japońskiego słowa, które oznacza makaron będącym jego głównym składnikiem. Istnieją jego dwie wersje: chuda, której bazą są warzywa i tłusta, robiona z wywaru z kości wieprzowych lub wołowych. Bazą ramenu jest wywar z mięsa, najczęściej z wołowiny, a jego dodatkami są: makaron, grzyby mun, bambus, jaja, tofu, kukurydza.

Omuraisu

To przepyszny, sycący i łatwy w przyrządzeniu omlet, który jest kojarzony z nowoczesną japońską kuchnią, która czerpie inspiracje z Europy. Omuraisu jest spożywany przez Japończyków podczas lunchu lub jako przekąska w ciągu dnia. Jego farsz stanowią: ryż, warzywa, kurczak i cebula. Istnieje też jego wersja z makaronem (omusoba ). Podaje się go z ketchupem i pietruszką.

Tonkatsu

Czyli japońska wersja polskiego kotleta schabowego. Jest to kotlet określany przez Japończyków jako katsu, czyli mięso w panierce. Do jego przyrządzania używa się mięsa wołowego lub wieprzowego, które smaży się w panierce zrobionej z mąki i jajek. Podobnie do omuraisu jest to tanie i sycące danie. Podaje się go z ryżem, pokrojoną kapustą oraz gęstym, lekko słodkim sosem tonkatsu. Tonkatsu używa się także do kanapek i burgerów. Tempura To druga potrawa, która przywędrowała do Japonii z innego kraju, tym razem z Portugalii. Tempura to kawałki ryb i owoców morza w panierce z mąki pszennej. Alternatywą do nich mogą być warzywa i owoce. Często podaje się ją w towarzystwie różnych sosów.

Okonomiyaki

Zwana też japońską pizzą Okonomiyaki (smaż, co chcesz) to naleśniki będące symbolem japońskiego street foodu. Ich historia sięga czasów, gdy w Japonii panowała bieda i jej mieszkańcy musieli wymyślać jak najtańsze i sycące dnia. W okonomiyaki znajdują się najczęściej: kapusta, pokrojone, smażone mięso lub owoce morza.

Pierożki gyoza

To bardzo smaczne pierożki o czosnkowym aromacie wykonane z cienkiego ciasta wypełnionego farszem z wieprzowiny, kapusty pekińskiej i owoców morza.

Gomae

Jest podawana zwykle jako przystawka. Jest to sałatka przyrządzana z gotowanych warzyw polanych sosem sezamowym.

Słodycze z matchą

Matcha to sproszkowana zielona herbata, którą dodaje się do wielu deserów i shakeów. Zawiera dużo wartości odżywczych, aminokwasów i minerałów. Ma bardzo ciekawy, lekko gorzki smak, przez co idealnie komponuje się ze słodką białą czekoladą i bitą śmietaną.

Autor: www.goldsushi.pl.

Komentarze