Ocet jabłkowy
Ocet jabłkowy jest produktem, pozyskiwanym z jabłek oraz poddanym procesom fermentacyjnym. Można go kupić w sklepach spożywczych, ale bardzo popularne jest samodzielne przygotowywanie octu jabłkowego w domu.
Potrzebujemy kilku jabłek, które należy umyć i pokroić na kawałki bez usuwania skórki i gniazd nasiennych. Tak przygotowane owoce wkładamy do słoiczków i zalewamy przegotowaną wodą.
Pamiętajmy, aby dodać do jabłek cukier w proporcji jednej łyżki na każdą szklankę wody, jaką wlaliśmy do słoika. Tak przygotowane jabłka odstawiamy na około miesiąc, kiedy zajdą procesy fermentacyjne. Warto jednak zaglądać do naszego octu i mieszać go za pomocą drewnianej łyżki. Po upływie czerech tygodni, przelewamy ocet przez gazę do butelek. Na jakiś czas warto odstawić go w chłodne miejsce. Zamiast cukru do octu można dodać również miodu i drożdży, ale wtedy czas oczekiwania jest dłuższy i wynosi około 1,5 miesiąca.
Co zawiera kupiony lub samodzielnie przygotowany ocet jabłkowy?
Produkt ten jest bogaty w naturalne pektyny, stanowiące mieszankę cukrów, pozytywnie wpływających na przemianę materii oraz wspomaganie perystaltykę jelit. Pektyny usprawniają również pracę układu trawiennego, zapobiegając bólom brzucha oraz zaparciom. Nie bez znaczenia jest ich działanie odchudzające, ponieważ zmniejszają zdolność przyswajania i odkładania się tłuszczu. Znacznie obniżają poziom cholesterolu oraz regulują pracę układu krwionośnego, zapobiegając wielu jego chorobom.
Udowodniono również pozytywny wpływ naturalnych pektyn na profilaktykę choroby nadciśnieniowej oraz miażdżycy. Ocet jabłkowy stanowi też cenne źródło witaminy E, odpowiedzialnej za hamowanie procesu starzenia się komórek. Ten naturalny przeciwutleniacz znany jest również pod nazwą witaminy młodości. Wpływa na pracę układu szkieletowego i krwionośnego. Przy jej niedoborze znacznie osłabia się koncentracja, rany gorzej i wolniej się goją, może pogarszać się wzrok. Picie octu jabłkowego pozwala w naturalny sposób uzupełniać wszelkie niedobory witaminy E, zapewniając sobie zdrowie i doskonałe samopoczucie. W occie jabłkowym znajdziemy spore ilości potasu. Ten minerał odgrywa ważną rolę w przewodzeniu impulsów nerwowych, odpowiada na piękną cerę, zdrowe zęby oraz pracę poszczególnych stawów.
To jednak nadal nie wszystko, ponieważ ocet jabłkowy jest także bogatym źródłem witaminy A, odpowiadającej za dobry wzrok, witamin z grupy B, witaminy C, odpowiadające na odporność, witaminy P i beta-karotenu. Znajduje się w nim również sporo żelaza, fluoru, magnezu i fosforu. Wszystkie te elementy pozwalają na skuteczne usuwanie toksyn z organizmu oraz korzystnie wpływają na gospodarkę zasadowo-kwasową.
Dzięki swoim właściwościom ocet jabłkowy znajduje praktyczne zastosowanie w wielu dziedzinach życia. Można stosować go wewnętrznie oraz zewnętrznie. Stosowanie wewnętrzne obejmuje picie octu w ilości połowy szklanki napoju, przygotowanego z przegotowanej wody, dwóch do czterech łyżeczek octu oraz miodu. Napój taki należy spożywać dwukrotnie w ciągu dnia. Dzieci powinny zredukować ilość octu do jednej łyżeczki. Dla pobudzenia trawienia można wykorzystać wodę gazowaną. Picie octu jabłkowego może być działaniem profilaktycznym, ale poleca się jego stosowanie również w konkretnych przypadkach.
Jest nieoceniony w leczeniu bólu gardła, anginy, kataru siennego, kaszlu, ale też astmy. Znakomicie uspokaja, przynosi ulgę w przypadku bólów głowy oraz obniża ciśnienie krwi. Pomaga także w terapii bezsenności i zaburzeń psychicznych, w tym depresji, lęków i nerwic. Zewnętrzne stosowanie octu jabłkowego zakłada wykorzystanie jego leczniczych i pielęgnacyjnych właściwości w obrębie skóry i włosów.
Ocet jabłkowy wykorzystuje się w leczeniu trądziku, niwelowaniu zmarszczek i przebarwień oraz ran i oparzeń. Płukanie włosów w occie pozwala na wzmocnienie pasm oraz nadanie im zdrowego wyglądu i blasku. Moczenie nóg w wodzie z dodatkiem octu pozwala na złagodzenie bolesnych obrzęków. Takie działanie okazuje się również efektywną profilaktyką żylaków. Skutecznie leczy także wszelkie zmiany skórne, w tym liszajec i pokrzywkę. Ocet jabłkowy wydaje się uniwersalnym produktem na wiele dolegliwości. Warto mieć więc w domowej apteczce przynajmniej jedna butelkę kupionego lub własnoręcznie przygotowanego octu.
Komentarze