Przepisy na gofry w wersji fit

Przepisy na gofry fitGofry kojarzone są najczęściej z wakacyjną rozpustą - sprzedawane na deptakach, udekorowane bitą śmietaną, owocami, czekoladą i innymi dodatkami to obowiązkowy punkt każdego wyjazdu nad morze. Czy wiesz jednak, że gofry mogą stać się także zdrową i niskokaloryczną przekąską, którą będziesz mógł się zajadać nawet w czasie trwania diety odchudzającej? Dowiedz się, jak zrobić gofry w wersji fit!

Gofry owsiane - przepis

Zwarte i chrupiące gofry jako zdrowie śniadanie? W tej roli świetnie sprawdzają się gofry owsiane, które dzięki swojej konsystencji zachowują idealny kształt po upieczeniu. Do ich przygotowania potrzebne Ci będą:

  • płatki owsiane - ok. 70-80 g,
  • 3 jaja,
  • 10 g słodzika (ksylitol, stewia, cukier trzcinowy),
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 80 ml mleka - może być roślinne.

Płatki należy rozdrobnić, korzystając z młynka do kawy lub blendera. Do tak powstałej mąki dodać żółtka jaj, słodzik i proszek do mieszenia i całość dokładnie wymieszać. Białka ubić na pianę i połączyć obie masy. Nakładać łyżką na rozgrzaną i wysmarowaną olejem kokosowym gofrownicę.

Przepis na gofry owsiane

Gofry jaglane - jak je zrobić?

Kolejnym pomysłem na zdrowe i smaczne gofry jest wykorzystanie kaszy jaglanej. Jest ona często stosowana do robienia energetycznych i pożywnych śniadań, a równie dobrze sprawdza się do przygotowania masy na gofry:

  • mąka jaglana - ok. 3 duże łyżki,
  • jogurt naturalny - ok. 2 duże łyżki,
  • słodzik - 2 łyżeczki,
  • 100 ml wody gazowanej (nada gofrom puszystość).

Wszystkie składniki wystarczy ze sobą połączyć i nakładać na gofrownicę. Można podawać z dżemem niskosłodzonym lub owocami.

Jak zrobić gofry pełnoziarniste?

Gofry pełnoziarniste idealnie nadają się do wykonania wytrawnego śniadania. Z powodzeniem zastąpią kromkę chleba, a z takimi dodatkami, jak awokado, pomidory, ogórki czy hummus będą stanowiły pełnowartościowy posiłek:

  • 1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej,
  • szklanka mleka (może być roślinne),
  • 2 jaja,
  • łyżka oleju,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • przyprawy - sól, pieprz, można dodać czarnuszkę,
  • w razie potrzeby odrobina wody.

Wszystkie składniki wymieszać na gładką masę. Jeśli będzie ona zbyt gęsta, można dodać wody - najlepiej gazowanej, wówczas gofry wyjdą bardziej puszyste. Smażyć w gofrownicy wysmarowanej małą ilością tłuszczu.

Gofry pełnoziarniste

Gofry bananowe - prosty przepis

Idealna propozycja dla tych, którzy nie wyobrażają sobie śniadania bez banana:

  • banan - 1 duża sztuka,
  • pół szklanki mąki pełnoziarnistej,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki miękkiego masła,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Banana zmiksować w blenderze, dodać pozostałe składniki i wymieszać na gęstą masę. Smażyć wg zaleceń w instrukcji gofrownicy.

Jak widać można cieszyć się pełnym smakiem gofrów - z dodatkami lub bez, na słodko lub słono - i nie rezygnować jednocześnie ze zdrowego stylu życia. A Ty, jakie gofry lubisz najbardziej?

Źródło: www.euro.com.pl.