Soja w nowej odsłonie - o zaletach roślinnego mleka sojowego
Mleko sojowe - właściwości, zastosowanie. Ostatnimi czasu na znaczeniu zyskują mleka roślinne: zdrowe i smaczne zamienniki dla mleka krowiego. Sięgamy po nie z wielu przyczyn: jesteśmy alergikami, decydujemy się na dietę wegetariańską lub wegańską albo po prostu… chcemy spróbować czegoś nowego.
Zaproszenie mleka roślinnego do swojej kuchni może być ciekawym eksperymentem lub początkiem zmian w naszym jadłospisie. Dziś poznamy jeden z najpopularniejszych typów mleka roślinnego, a mianowicie: mleko sojowe.
Soja i mleko sojowe
Soja to roślina strączkowa z rodziny bobkowatych. Znana jest szczególnie zwolennikom diety wegetariańskiej. Jej szerokie zastosowanie obejmuje między innymi sporządzanie mleka czy napoju sojowego, dostępnego w handlu w wielu wersjach smakowych. Mleko sojowe jest znanym i cenionym napojem, pochodzącym z Chin. Jest popularny zwłaszcza w kuchni kantońskiej, w południowej części tego kraju. Mleko, a właściwie napój sojowy, otrzymujemy poprzez namaczanie ziarenek soi w wodzie. Znajduje on szerokie zastosowanie w kuchni i to nie tylko wegetariańskiej. Jest tak z uwagi na walory smakowe mleka sojowego oraz oczywiście jego dobroczynny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu.
Właściwości mleka sojowego
Mleko roślinne sojowe zawiera jedynie tłuszcze nienasycone, przez co jest nie tylko zdrowsze ale również, a może przede wszystkim, ma o wiele mniej tłuszczu i cholesteroli niż mleko krowie. Napój sojowy jest więc rewelacyjnym produktem profilaktycznym w przypadku schorzeń układu krążenia i serca, w tym choroby niedokrwiennej i miażdżycy, prowadzących do zawału serca. Mleko sojowe przyczynia się także do regeneracji naczyń krwionośnych: uszczelnia oraz uelastycznia ich ścianki oraz ułatwia prawidłowy przepływ krwi. Napój sojowy jest bogaty w wapń, dzięki czemu przyczynia się do zwiększania gęstości kości i profilaktyki osteoporozy. Zawarte w nim hormony roślinne zapobiegają rozwojowi nowotworu prostaty u mężczyzn. u kobiet zaś regulują cykl miesiączkowy oraz niwelują negatywne skutki menopauzy. Ponadto, jest przydatne profilaktyce schorzeń kobiecych, takich jak rak piersi czy jajników.
Mleko sojowe jest także sprzymierzeńcem w walce z nadprogramowymi kilogramami: ma o wiele mniej kalorii niż mleko pochodzenia zwierzęcego, sprzyja bowiem spalaniu tłuszczu oraz zamianie pożywienia w jak największą ilość energii. Mleko jest polecane alergikom, z powodzeniem można podawać je małym dzieciom, na początku jednak w niewielkich ilościach, obserwując reakcję ich organizmu. Mleko sojowe nie zawiera laktozy, jest więc doskonałym zamiennikiem dla osób, cierpiących na nietolerancję tego składnika.
Gdzie kupić i jak przyrządzić mleko sojowe?
Mleko sojowe zakupimy oczywiście gotowe w kartonach i to w wielu wersjach smakowych. Najpopularniejsze jest mleko naturalne, waniliowe oraz czekoladowe. Bez problemu przyrządzimy je jednak samodzielnie w domu. Wystarczy namoczyć nasiona soi na około 24 godziny, pamiętając, by byczy całe zamoczone w wodzie. Wodę musimy zmieniać co około 6 godzin na świeżą. Po tym czasie odcedzamy nasiona, mokrą soje rozdrabiamy widelcem lub duża łyżką, ponownie zalewamy woda, dodajemy szczyptę soli i odrobinę cukru oraz gotujemy do zagotowania i później na niewielkim ogniu kolejne 15-20 minut. Gotową soję odcedzamy na sitku i… mleko jest gotowe! Jeśli chcemy możemy oczywiście i w domowym zaciszu przyrządzić wersje smakowe, na przykład poprzez dodawanie do napoju ekstraktu waniliowego lub szczypty kakao.
Zastosowanie mleka sojowego
Mleko sojowe znajduje szerokie zastosowanie w kuchni, użytkujemy je praktycznie zupełnie tak, jak mleko krowie. Wiele osób preferuje picie kawy z mlekiem sojowym, jest ona lżejsza i delikatniejsza w smaku. Mleko sojowe pić można oczywiście samo, to smaczny napój, który dobrze smaku ciepły oraz zimny. Można go wykorzystywać do produkcji domowych koktajli z dodatkiem świeżych owoców. Mleko sojowe można dodawać także do ciasta, w tym ciasta na naleśniki. Są one delikatniejsze w smaku. napój sojowy doskonale nadaje się do wyrobu kremów, deserów na bazie mleka oraz musów czekoladowych i innych.
Mleko sojowe i jego przetwory
Na mleku sojowym jednak przygoda się nie kończy. Można z niego przygotować wiele innych produktów, podobnie zresztą jak w przypadku mleka krowiego. Mleko sojowe podlega procesowi koagulacji, w wyniku którego powstaje zdrowy i smaczny serek tofu. Znajduje on szerokie zastosowanie, jest wykorzystywany między innymi do pieczywa. Tofu doskonale smakuje również w połączeniu z makaronem, na przykład z dodatkiem wędzonego łososia, szpinaku czy pomidorków koktajlowych. Pomysłów na smaczne sałatki makaronowe z tofu jest wiele. Warto połączyć jego ciekawy smak również z jajkami, przygotowując oryginalną jajecznicę. Serek podawać można także z gotowanymi i blanszowanymi warzywami. Tofu w wersji na słodko? Na pewno smażony z dodatkiem syropu klonowego. To ciekawy pomysł na smaczną przekąskę, gdy dopada nas chęć na coś słodkiego.
Soja jest zdrowa i smaczna, zarówno w postaci napoju sojowego, jak i jego przetworów, w tym smacznego serka. Warto zdecydować się na picie mleka sojowego nie tylko z uwagi na jego walory smakowe ale także biorąc pod uwagę jego właściwości.