Steki picanha - jak wybrać dobre mięso wołowe?

Steki picanhaWołowina nie jest zbyt popularna w Polsce. Częściej zjada się u nas drób i ryby oraz wieprzowinę. Tymczasem to właśnie wołowina jest najlepsza na steki, które same w sobie stanowią proste danie o bogatym smaku, nawet jeśli oszczędnie podejdziemy do dodawania przypraw. Poza tym jest mniej tłusta od wieprzowiny i bogata w kwasy omega.

Steki picanha z kolei to najbardziej znane mięso z zachowaną wierzchnią warstwą tłuszczu. W Brazylii jest to popularna część mięsa podawana na półkrwisto, pieczona nad ogniem lub smażona. Steki można także nadziewać. Mnogość możliwości przygotowania powoduje, że warto spróbować też swoich sił w tym kulinarnym wyzwaniu. Kluczem jest jednakże znalezienie odpowiedniego mięsa i znajomość sposobu przygotowania.

Jak wybrać mięso na steki picanha?

Przede wszystkim warto zaznaczyć, że picanha to nazwa wywodząca się z brazylijskiej odmiany języka portugalskiego i oznaczająca udziec wołowy bez kości, ale właśnie z warstwą wierzchnią tłuszczu. Większość hodowli w Polsce to hodowle mleczne. Oznacza to, że krowy są hodowane głównie dla mleka. Jednakże nie znaczy to zupełnie, że ich mięso nie nadaje się na przykład na stek. Nada się, ale najlepsze soczyste i smakowite mięso wołowe będzie pochodziło od krów odpowiedniej rasy.

Inną ważną kwestią jest sposób hodowania zwierząt - tak tu, jak i w przypadku jakiegokolwiek innego mięsa. Niemalże legendarne pod tym względem są krowy z brazylijskich hodowli. Tam zwierzęta mają dla siebie ogromne pastwiska, na których odżywiają się trawą, piją czystą wodę i oddychają świeżym powietrzem. Zachodnie i środkowe części Brazylii słyną z potężnych hodowli. Bydło spędza tam większość roku właśnie na pastwiskach. Niekiedy podawana jest specjalna pasza, która pomaga zwierzętom zbliżyć się do odpowiedniej wagi, a jednocześnie zachować niewielki procent tłuszczu, co stanowi o wyjątkowym smaku i wartości wołowiny. Krowy trafiają do uboju dopiero po osiągnięciu wagi około 240 kilogramów i wieku do 30 miesięcy.

Choć Brazylia jest obecnie potęgą w produkcji mięsa i dostarcza je nie tylko do Stanów Zjednoczonych, ale też do Europy i Azji, to jednak nie jest powiedziane, że tylko ta wołowina będzie najlepsza. Mięso argentyńskie, irlandzkie czy portugalskie będzie równie smaczne. Wiele zależy też od doboru odpowiedniej rasy bydła. Większość brazylijskich hodowli trzyma bydło zebu rasy nelore.

Jak przyrządzać steki picanha?

Bardzo ważne jest to, żeby mięso w czasie smażenia czy innej obróbki miało temperaturę pokojową, dlatego warto wyjąć je z lodówki przynajmniej pół godziny przed przystąpieniem do pracy. Wołowinę najlepiej kroić na plastry o grubości 2 cm w poprzek włókien. Krojone inaczej może okazać się twarde. Nie rozbijamy steków tłuczkiem. Można natomiast wcześniej zanurzyć je w marynacie z cebuli i innych przypraw, ale lepiej darować sobie sól i pieprz przed smażeniem, ponieważ również mogą spowodować, że mięso będzie twarde. Są to ogólne, podstawowe zasady przygotowywania takich dań z wołowiny. Dalsze kroki zależą od danego przepisu i naszych własnych upodobań.

Mięso wołowe lubi towarzystwo warzyw, ale najlepiej jest nie przesadzać z takimi dodatkami na talerzu. Zdecydowanie steki sprawdzają się jako gwiazda wieczoru – czy to w wersji smażonej na patelni, czy grillowanej. Proste dodatki tylko podkręcą ich smak.

Autor: www.biedronka.pl.

Komentarze