Zakwas buraczany - przepis, właściwości, zastosowanie, dawkowanie

Zakwas buraczanyZakwas buraczany to najtańsza i najzdrowsza naturalna bomba witaminowa. Poprawia morfologię, uodparnia, oczyszcza organizm, uszczelnia jelita i zapobiega alergiom. Jest łatwy w wykonaniu. Kiedy najlepiej stosować zakwas buraczany?

Okres jesienno zimowy to czas, kiedy organizm ludzki jest wystawiany na liczne próby - niskie temperatury, wietrzna pogoda, suche powietrze w domu oraz liczne wirusy i bakterie, które czyhają na nas już od wczesnej jesieni. Jest to doskonały czas na wprowadzenie do diety zakwasu buraczanego, który nie tylko pomoże uniknąć ewentualnych infekcji, sprawi też, że powrót do zdrowia będzie trwał krócej. Wiosna to kolejny przejściowy etap dla przyrody i ludzkiego organizmu. Większość z osób odczuwa zmęczenie, ociężałość i senność. Nagromadzone przez jesień i zimę toksyny oraz szkodliwe substancje dają o sobie znać. Zamiast złe samopoczucie tłumaczyć przesileniem wiosennym i bezczynnie czekać można do codziennej diety wprowadzić zakwas. Mikstura szybko oczyści organizm, dzięki czemu złe samopoczucie i przemęczenie ustąpi.

Właściwości zakwasu z buraków. Jakie witaminy i minerały zawiera?

To bogate źródłem witamin i minerałów, dzięki którym można uniknąć większości zimowych infekcji, chorób cywilizacyjnych i starczych, ponadto uszczelnia jelita, wspomagając leczenie alergii. Jest również jednym z najsilniejszych naturalnych antyoksydantów.

Zakwas buraczany zawiera betaninę, czyli substancję odpowiadającą za kolor buraka, niacynę, ryboflawinę, liaminy, witaminy B6, B12, A, E, C, które dzięki bakteriom kwasu mlekowego są łatwo przyswajalne. Znajdują się w nim także liczne minerały: żelazo, wapń, magnez, potas, sód, mangan, miedź, chlor, cynk, molibden, kobalt, rubid, cez. Ponadto jest bogatym źródłem kwasów organicznych: jabłkowego, winnego, cytrynowego. Kolejnym dobrodziejstwem tej domowej mikstury są bakterie kwasu mlekowego, które działają przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo, antynowotworowo. Udowodniono, że regularne stosowanie zakwasu z buraków zapobiega miażdżycy, odtruwa organizm, ma działanie krwiotwórcze, odmładzające, obniża poziom cholesterolu, spowalnia procesy starcze organizmu, a także neurodegradację typową dla wieku starczego. Pomaga utrzymać w organizmie równowagę kwasowo-zasadową, a dzięki zawartości dużej dawki witaminy C oraz antyoksydantów działa odmładzająco na skórę, włosy i paznokcie.

Zastosowanie zakwasu buraczanego

Zakwas buraczany to domowy specyfik cieszący się dużą popularnością już setki lat temu.

  • Podnosi odporność organizmu - wspomaga pracę układu pokarmowego, którego aż 75% to układ odpornościowy. W okresie jesienno zimowym zakwas buraczany można stosować w zastępstwie gotowych preparatów uodparniających.
  • Oczyszcza organizm - wiosną zakwas buraczany sprawdzi się w roli silnego antyoksydantu. Jest szczególnie polecany osobom prowadzącym stresogenny tryb życia, spożywającym mocno przetworzone jedzenie, półprodukty, duże ilości słodyczy, kolorowe napoje gazowane, a także nadużywającym alkohol i nikotynę. Zakwas buraczany można stosować w zastępstwie diet oczyszczających i głodówek.
  • Zmniejsza skutki uboczne chemioterapii - stosowany w trakcie i po chemioterapii regularnie odtruwa organizm, minimalizując skutki uboczne leczenia. Uwaga stosowanie zakwasu buraczanego należy najpierw skonsultować z lekarzem.
  • Reguluje pracę układu pokarmowego - jest polecany przy następujących dolegliwościach: zaburzeniach pracy układu pokarmowego, wzdęciach, zaparciach, biegunkach, na poprawę trawienia i przyswajanie składników pokarmowych. To naturalny probiotyk, którym można zastąpić te dostępne w aptekach.
  • Poprawia przyswajalność witamin i minerałów - wspiera syntezę składników witaminowych i mineralnych, co przyspiesza ich działanie i zmniejsza wydalanie przez organizm wartościowych substancji.
  • Wspomaga leczenie i zapobiega alergiom - uszczelnia jelita, co jest bardzo ważne w leczeniu alergii.
  • Wspomaga leczenie białaczki, ale go nie zastępuje i zawsze przed rozpoczęciem kuracji należy zasięgnąć porady lekarza prowadzącego - buraki mają działanie krwiotwórcze, antynowotworowe, zawierają liczne witaminy i minerały.
  • Na prawidłową pracę układu nerwowego i rozwój szarych komórek - zakwas buraczany jest bogaty w łatwo przyswajalny kwas foliowy, który wspiera rozwój i pracę mózgu, a także ma dobroczynne działanie na układ nerwowy.
  • Na nadciśnienie tętnicze - zawiera azotyny, które utrzymują ciśnienie krwi na prawidłowym poziomie. Może być stosowany jako suplement diety wspomagający leczenie nadciśnienia, nigdy nie należy zastępować nim leków zaleconych przez lekarza.
  • Uszczelnia jelita - regularne jego przyjmowanie poprawia stan i pracę jelit. Za pomocą zakwasu lub buraka można sprawdzić szczelność jelit. Jeśli po zjedzeniu gotowanego lub surowego buraka albo wypiciu zakwasu mocz zabarwi się na czerwono, oznacza to, że jelita są podziurawione i przepuszczają do moczu część treści pokarmowej. Nie jest to objaw choroby, tylko objaw informujący, że należy wspomóc pracę i odbudowę jelit. Nieszczelne (dziurawe) jelita to sygnał, że należy zmienić dietę na zdrowszą, pozbawioną składników i produktów chemicznie przetworzonych. Bardzo skuteczne w leczeniu nieszczelnych jelit są bakterie probiotyczne, które odbudowują naturalną florę bakteryjną i chronią układ pokarmowy przed uszkodzeniem.
  • Na kaca - syndrom dnia poprzedniego to dolegliwość znana większości osób. Zakwas buraczany to prawdziwa bomba witaminowo-minerałowa, która szybko uzupełnia wszystkie składniki, utracone po spożyciu dużej ilości alkoholu. Podobno przywraca dobre samopoczucie i likwiduje większość objawów kaca.

Przepis - jak przygotować zakwas buraczany?

Składniki

Do przygotowania zakwasu buraczanego potrzebujemy:

  • 1 kg buraków, najlepiej z ekologicznej uprawy
  • 5 ząbków polskiego czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 4-6 ziaren ziela angielskiego
  • 1 litr ostudzonej przegotowanej wody
  • 1 łyżkę soli - najlepiej kamiennej
  • 1 łyżkę soku z naturalnej kiszonki (kapusty lub ogórków)

Sposób przygotowania

Umyte, obrane buraki należy pokroić w centymetrowe plastry i ułożyć na w kamiennym naczyniu (równie dobrze sprawdzi się szklane lub ceramiczne). W oddzielnym naczyniu mieszamy wodę z solą i sokiem z kiszonki, roztwór mieszamy do rozpuszczenia soli, następnie zalewamy nim pokrojone buraki. Naczynie przykrywamy gazą, lnianą ściereczką lub pieluchą tetrową, a następnie nakładamy gumkę recepturkę. Zalewę należy odstawić na minimum 7 dni w ciepłe miejsce. Na powierzchni powstanie piana, którą należy zdejmować najlepiej drewnianą łyżką (pamiętajmy, że kwaśne produkty mogą wchodzić w reakcję ze stalą nierdzewną i metalowymi sztućcami) potem całość mieszamy. Zakwas będzie gotowy, gdy woda z zalewy uzyska ciemną, buraczaną lub brązową barwę. Wówczas należy przelać zakwas przez gęste sitko do słoika i szczelnie zamknąć. Miksturę należy przechowywać w lodówce nie dłużej niż 3-4 tygodnie.

Dawkowanie

  • dorośli - 1 szklanka dziennie,
  • dzieci powyżej 6 roku życia - proporcjonalnie do wieku, ale nie więcej niż ½ szklanki dziennie,
  • młodsze dzieci można zacząć przyzwyczajać do smaku podając po kilkadziesiąt mm3 dziennie,
  • w przypadku naprawdę małych dzieci jednorazową porcję dzienną najlepiej jest ustalić z lekarzem.

Oczyszczająca dieta z zakwasem z buraka

Zakwas z buraka można pić bez stosowania żadnych specjalnych diet i nadal zachowa właściwości antyoksydacyjne. Jednak znalazł również zastosowanie w cieszącej się dużą popularnością diecie oczyszczającej dr Ewy Dąbrowskiej. Detoks organizmu oparty jest na owocach i warzywach oraz zakwasie buraczanym, od którego należy zaczynać każdy dzień. Podczas diety zaleca się spożywanie około 250 ml ciepłego zakwasu. Efekty oczyszczenia organizmu widoczne są bardzo szybko. Osoby stosujące inne diety niż oparte jedynie na warzywach i owocach, miksturę mogą doprawić odrobiną oliwy z oliwek, dzięki której zakwas zyska dodatkowe wartości prozdrowotne i zmieni nieco smak.

Komentarze