Aronia - właściwości. Sok, nalewka, dżem, przetwory z aronii - przepisy

AroniaAronia to dobrze znany nam krzew, z owoców którego przyrządzać można smaczny i zdrowy sok, dżem, nalewkę oraz wiele innych przetworów. Poza tym, aronia uważana jest za ceniona roślinę zielarską, ponieważ posiada wiele właściwości zdrowotnych.

Aronia czarna i jej owoce

Aronia czarna to krzew z rodziny różowatych, powszechnie występujący w naszym kraju, choć pochodzi we wschodniego wybrzeża Stanów Zjednoczonych Ameryki, gdzie rośnie dziko. W Polsce jest uprawiania, czy to w ogrodach czy na szerszą skalę: na plantacjach. Owoce aronii są ciemne, w smaku lekko cierpkie, dlatego zwykle nie jadamy ich na surowo. Aronia przetwarzana jest do postaci różnorodnych przetworów, w tym konfitur, dżemów, soków czy nalewek.

Właściwości zdrowotne aronii

Owoce aronii posiadają wiele cennych właściwości, dzięki czemu stosowane są jako składnik wielu przetworów oraz uważane za cenną roślinę zielarską. Aronia zawiera witaminy z grupy B, witaminę P, E oraz wiele przeciwutleniaczy, przez co chroni przed chorobami cywilizacyjnymi, takimi jak schorzenia oczu, w tym zwyrodnienie plamki żółtej, miażdżyca, cukrzyca i inne choroby metaboliczne. Jest także stosowana w profilaktyce nowotworów. Zawiera także witaminę C, dzięki czemu podnosi odporność organizmu. Z kolei bioflawonoidy skutecznie uszczelniają naczynia krwionośne, regulują również ich przepuszczalność, co usprawnia działanie układu krążenia i wzmacnia serce. Spożywanie aronii pomaga nam również obniżyć poziom złego cholesterolu. Owoce zawierają też wiele mikro- i makroelementów, w tym magnez, cynk, wapń i potas. Mają również działanie antybakteryjne, przeciwzapalne oraz opóźniają procesy starzenia się skóry.

Aronia - owoce i liście

Aronia w naszej kuchni - garść przepisów

Aronia jest roślina powszechnie stosowaną do wyboru najróżniejszych przetworów, czy to soków, dżemów, konfitur, przecierów, a nawet galaretek. Warto poznać receptury na smaczne i zdrowe produkty z aronii.

Sok z aronii

Najpopularniejszym przetworem z tego owocu jest sok z aronii. Kilogram owoców rozgniatamy widelcem i umieszczamy w garnku, dodajemy szklankę wody, sok z jednej cytryny oraz pól kilo cukru. Wszystko gotujemy około pół godziny i następnie przecedzamy na sitku. Słoiczki lub butelki z sokiem pasteryzujemy 10-15 minut. Sok z aronii można rozcieńczać wodą i pić jako napój lub dodawać go do herbaty. Na piciem soku przemawia wiele jego właściwości, w tym działanie odmładzające oraz wzmacniające odporność.

Sok z aronii

Konfitura z aronii

Aby przyrządzić smaczną i aromatyczną konfiturę z aronii, kilogram owoców zasypujemy kilogramem cukru i zostawiamy na około 10 godzin. Następnie smażymy na niewielkim ogniu około 5 minut i odstawiamy na tyle samo czasu. Zabieg powtarzamy kilkakrotnie, aż owoce dokładnie przejdą cukrem. Gotową konfiturę przekładamy do pojemniczków i używamy wedle uznania. Jest doskonała do kanapek, naleśników czy innych deserów. Można używać jej również do ciast. Konfitura świetnie nadaje się także do doprawiania mięs i sosów.

Dżem z aronii

Do przygotowania dżemu z aronii potrzebujemy kilo owoców, które zasypiemy pół kilo cukru i będziemy podgrzewać na małym ogniu, stale mieszając. Następnie dolewamy około pól szklanki wody (możemy dodać też sok z aronii, smak będzie bardziej wyrazisty!) i dalej gotujemy. Gotowy dżem przekładamy do słoiczków. Dżem możemy wzbogacić także dodatkiem jabłek, co sprawi, że otrzymamy smaczną, owocową marmoladę.

Przecier z aronii

Aby przygotować przecier aroniowy gotujemy kilogram owoców aż będą się lekko rozpadać i następnie przecieramy przez sitko. Do masy dodajemy 20-30 deko cukru, lekko zagrzewamy i przekładamy do słoików, które wyparzamy. gotowy przecier doskonale nadaje się do ciast.

Galaretka z aronii

Aronia doskonale nadaje się do przygotowania gotowych deserów, w tym smacznej galaretki. Gotujemy około półtora kilo owoców, które uprzednio rozgniatamy, następnie dodajemy do nich pół kilo cukru i dalej gotujemy około 15 minut. Galaretkę przelewamy do naczynia lub słoików i pozostawiamy do wystygnięcia. Rewelacyjnie smakuje z bitą śmietaną i wierzymy owocami leśnymi.

Herbatka z suszonej aronii

Doskonale jest mieć również dostęp do suszonych owoców aronii, z jakich moszna przyrządzić smaczna herbatę. Owoce możną suszyć w piekarniku nagrzanym do maksymalnie 70 stopni z termoobiegiem. Trwa to 2-3 godziny. Możemy również suszyć te na słońcu lub ciepłym kaloryferze, wyłożone na blaszce, przykrytej folia aluminiową. Później, w jesienne lub zimowe wieczory zalewamy suszoną aronię wrzątkiem i otrzymujemy pyszną, rozgrzewająca herbatę. Można osłodzić ją cukrem lub miodem.

Nalewka z aronii

Herbata to jednak nie wszystko… aronia jest doskonałym produktem do przygotowania smacznej nalewki, zwanej aroniówką. Kilogram aronii zasypujemy cukrem i odstawiamy w ciepłe miejsce. Możemy dodać do niej również starty korzeń imbiru lub laskę wanilii. Po kilku godzinach owoce zalewamy alkoholem (około 0,7 litra czystej wódki) i odstawiamy na około miesiąc. Pamiętajmy, by od czasu do czasu zamieszać naczyniem. Po 30 dniach nalewane przesączamy przez sitko i rozlewamy do butelek. Jest gotowa do spożycia po około pół roku.

Jej wysokości aronia

Jak widać, aronia jest powszechnie stosowana do wyboru wielu produktów codziennego spożycia, w tym dżemów czy soków. Jej wspaniałe właściwości wykorzystywane są w profilaktyce wielu chorób, w leczeniu schorzeń, jak i dla podniesienia ogólnej odporności organizmu.