Dieta śródziemnomorska - zasady, fakty i mity, jadłospis, korzyści, opinie
Kiedy myślisz o diecie śródziemnomorskiej, w Twoim umyśle na pewno pojawiają się obrazy pizzy i makaronu z Włoch czy pity z Grecji. Jednak żadne te obrazki nie pasują do planu żywieniowego z Morza Śródziemnego. Rzeczywistość jest taka, że w prawdziwej diecie śródziemnomorskiej znajdziemy głównie owoce i warzywa, mnóstwo owoców morza, oliwę z oliwek, ziarna i więcej żywności, która pomaga w walce z chorobami serca, nowotworami czy cukrzycą.
Jaka jest "dieta śródziemnomorska"?
Pizza, gyros, lasagne, jagnięcina i długie bochenki białego chleba - wszystkie te produkty stały się synonimem tego, co nazywamy kuchnią śródziemnomorską. Godziny biesiady, niekończące się butelki wina. Jednak w ciągu ostatnich 50 lat wielu dietetyków zamieniło to na tradycyjne regionalne owoce, warzywa, fasolę, orzechy, owoce morza, oliwę z oliwek oraz kieliszek (maksymalnie dwa) czerwonego wina. To co było kiedyś zdrowe i niedrogie, dziś jest oceniane odwrotnie. Produkty te przyczyniały się do chorób serca, otyłości, cukrzycy i innych chorób przewlekłych.
Dzisiaj piramida żywnościowa diety śródziemnomorskiej opiera się na tradycji żywieniowej Krety, Grecji i południu Włoch. Oprócz diety składającej się z rodzimych potraw, świeżych i przetworzonych produktów, ważne są także inne elementy - to codzienne posiłki.
Fakty i mity o diecie śródziemnomorskiej
Dieta śródziemnomorska ma wiele zalet, ale panuje jeszcze wiele błędnych przekonań na temat zdrowego trybu życia. Oto kilka faktów i mitów na temat diety śródziemnomorskiej.
Mit 1: To bardzo kosztowna dieta.
Fakt: Jeśli przygotowujesz potrawy z fasoli lub soczewicy jako głównego źródła biała i trzymasz się głównie roślin i ziaren, to tak naprawdę dieta ta jest tańsza niż dania z mięsa, sera i przetworzonej żywności.
Mit 2: Jeśli jeden kieliszek wina jest dobry dla serca, to trzy kieliszki sprawią, że będziemy zdrowsi.
Fakt: Umiarkowane ilości czerwonego wina (jeden kieliszek wina dla kobiet, dwa dla mężczyzn) z pewnością dadzą korzyści zdrowotne dla Twojego serca. Ale picie alkoholu w dużych ilościach ma odwrotny skutek. Więcej niż dwa kieliszki wina w rzeczywistości mogą być szkodliwe dla serca.
Mit 3: Jedzenie dużej ilości makaronu i chleba to sposób na dietę śródziemnomorską.
Fakt: Zazwyczaj osoby na diecie śródziemnomorskiej nie jedzą pełnych talerzy makaronu. Stanowi on zazwyczaj przystawkę. Na talerzu dominują sałatki, warzywa, mała porcja mięsa i jeden kawałek chleba.
Mit 4: Po wdrożeniu diety śródziemnomorskiej od razu stracę na wadze.
Fakt: Ludzie, którzy głównie żyją na wyspach greckich nie mają dobrego układu krążenia tylko dzięki diecie. Dzięki ukształtowaniu terenu oraz pracy, dużo spacerują i pracują. Praca fizyczna oraz aktywność fizyczna odgrywa również dużą rolę.
Mit 5: Dieta śródziemnomorska dotyczy tylko sposobu jedzenia.
Fakt: Jedzenie stanowi ogromną część diety. Ale to nie tylko pożywienie. To styl życia. Po zjedzeniu posiłków, nie siadaj przed telewizorem i nie jedz w pośpiechu. Usiądź i spokojnie zjedz w gronie najbliższych, znajomych. Jest to tak ważne, jak to co znajduje się na talerzu.
Korzyści zdrowotne z diety śródziemnomorskiej
Tradycyjna dieta śródziemnomorska składa się z dużej ilości świeżych owoców i warzyw, orzechów, ryb i oliwy z oliwek, w połączeniu z aktywnością fizyczną, zmniejsza ryzyko chorób serca, niektórych nowotworów, cukrzycy, choroby Parkinsona i Alzheimera:
- Ochrona przed cukrzycą typu 2 - Dieta śródziemnomorska jest bogata w błonnik co zapobiega ogromnym wahaniom cukru we krwi.
- Zachowujesz zręczność - Składniki odżywcze z produktów diety śródziemnomorskiej mogą obniżyć wystąpienie osłabienia mięśni o około 70%.
- Zmniejszasz ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera - Naukowcy spekulują, że dieta śródziemnomorska poprawia poziom cholesterolu i cukru we krwi, a także wszystkie inne czynniki, które zmniejszają ryzyko wystąpienia Alzheimera.
Jak dokonać zmiany
Jeśli obawiasz się zmiany swoich nawyków żywieniowych na dietę śródziemnomorską, oto kilka wskazówek:
- Jedz dużo warzyw. Spróbuj przygotować na talerzu plastry pomidorów skropione oliwą z oliwek i rozdrobnionego sera feta, bądź na pizze połóż paprykę i pieczarki zamiast kiełbasy i pepperoni. Sałatki i zupy to również dobry pomysł, aby znalazły się tam warzywa.
- Zawsze jedz śniadanie. Owoce, produkty pełnoziarniste i inne produkty bogate w błonnik są doskonałym sposobem na rozpoczęcie dnia.
- Jedz owoce morza dwa razy w tygodniu. Ryby, takie jak tuńczyk, łosoś, śledź, sardynki - są bogate w kwasy tłuszczowe omega-3. Skorupiaki: małże, ostrygi - to korzyści płynące do serca i mózgu.
- Ugotuj wegetariański posiłek raz w tygodniu. Wybierz jeden dzień w tygodniu, w którym będą triumfowały produkty pełnoziarniste, fasola oraz warzywa - prawdziwa kuchnia wegetariańska.
- Używaj "dobrych" tłuszczów. Oliwa z oliwek, orzechy, nasiona słonecznika i awokado są doskonałym źródłem zdrowych tłuszczów do codziennych posiłków.
- Ciesz się produktami mlecznymi. Próbuj jeść niewielki ilości sera. Poza tym uważnie sprawdzaj etykiety - wybieraj produkty o niskiej zawartości tłuszczu bądź produkty beztłuszczowe.
- Na deser - świeże owoce. Zamiast lodów, bądź ciasta, zdecyduj się na truskawki, świeże figi, winogrono lub jabłka.
Komentarze