Kasza bulgur - właściwości zdrowotne i odżywcze

Kasza bulgurKasza bulgur w zdrowej diecie. Tajemniczy bulgur pojawił się w naszej kuchni m. in. jako efekt rosnącego zainteresowania zdrową żywnością i kulinarną tradycją Środkowego Wschodu. Stanowiła podstawowy składnik diety w krajach arabskich już ponad 4 tysiące lat temu. Bardzo wcześnie odkryto jej zbawienne działanie na  pracę serca, dobre samopoczucie oraz metabolizm.

To właśnie z bulgur sporządzane są takie danie, jak słynny pilaw czy tabouli. Ten tajemniczy przysmak to nic innego, jak specjalnie spreparowane ziarna pszenicy durum. Zanim się ją jednak zapakuje i wyśle do sklepów, musi ona jednak przejść przez kilka procesów: najpierw jest gotowana, później suszona, by na końcu zostać rozdrobnioną, dzięki czemu usuwa się z niej wszelkie otręby. Można ją rozpoznać po brązowo-żółtej barwie oraz charakterystycznym smaku i zapachu, który przywodzi na myśl orzechy. Swym kształtem przypomina zaś kuskus.

Kasza bulgur występuje w trzech odmianach:

  • drobnoziarnistej,
  • średnioziarnistej,
  • gruboziarnistej.

Za najpopularniejszy uważa się bulgur drobnoziarnisty, który jest wykorzystywany w bardzo wielu daniach.

Kasza bulgur dla zdrowia - właściwości zdrowotne

W jaki sposób ta odmiana pszenicy wspiera nasze zdrowie? Przed jakimi chorobami może nas uchronić dieta z udziałem tego wyjątkowego daru natury? Dieta, w której pojawia się bulgur, ma wiele korzyści dla naszego zdrowia. Te wyjątkowe ziarna pszenicy mają niezwykłą wartość odżywczą i mogą pomóc nam w chronieniu się przed licznymi chorobami. Wielką zaletą jest w ich przypadku wysoka zawartość błonnika, przez co wpływa ona doskonale na funkcjonowanie naszego przewodu pokarmowego: przyspiesza metabolizm, reguluje procesy trawienne i zapobiega zaparciom. Układ pokarmowy oczyszczany ze szkodliwych toksyn nie tylko sprawniej działa, ale i chroni nas przed rakiem jelita grubego. Uznaje się ją za wspaniały produkt dla osób będących na diecie - okazuje się bowiem, że jest ona o wiele mniej kaloryczna niż kuskus czy kasza manna, a błonnik usprawniając metabolizm sprzyja szybszej utracie wagi.

Bulgur wyróżnia się też wyraźnie na tle innych kasz pszenicznych pod względem zwartych w nim substancji odżywczych.

Kasze

Kasze

Spożywanie kaszy bulgur wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego. W tej odmianie pszenicy znajdziemy bowiem magnez, sód, potas i wapń, które zapewniają m.in. obniżenie ciśnienia krwi oraz wzmocnienie i regularne skurcze serca, co sprawia, że krew pompuje się równomiernie do wszystkich tkanek. Zawartość potasu pozwala z kolei wzmacniać serce oraz obniża ciśnienie krwi. Mniejsze ryzyko wystąpienia zawału serca lub udaru mózgu to bez wątpienia wielkie korzyści wynikające z sięgania po ten produkt. Magnez z kolei wpływa na poprawę koncentracji i dodaje sił. W bulgur znajdziemy również fosfor i żelazo. Kolejną jego zaletą jest wysoka zawartość witamin z grupy B,  które wspomagają układ nerwowy. Dlatego też zaleca się ją osobom żyjącym w ciągłym stresie. Zawarte w niej witaminy z grupy B oraz magnez wpływają pozytywnie na układ nerwowy, w rezultacie staniemy się spokojniejsi i mniej podatni na stany lękowe, a nawet depresję. Dzięki niej możemy u siebie także zaobserwować poprawę pamięci i sprawniejszy przebieg procesów myślowych. To wszystko sprawia, że warto włączyć do swojej diety kaszę bulgur, zwłaszcza kiedy stajemy w obliczu trudnego zadania w pracy albo mamy przed sobą ciężkie i stresujące egzaminy.

Indeks glikemiczny bulgur

Warto wspomnieć także o tym, że po tą kaszę mogą bez obaw sięgać osoby chore na cukrzycę, posiada ona bowiem niski indeks glikemiczny. Kasza bulgur jest szczególnie polecana kobietom w ciąży. Stanowi ona bowiem doskonałe źródło kwasu foliowego, który zapewnia prawidłową budowę układu nerwowego płodu. Ważne, by panie spodziewające się dziecka, spożywały kaszę bulgur zwłaszcza podczas pierwszego trymestru - wtedy to zachodzą kluczowe procesy w rozwoju dziecka.

Bulgur pomaga w urozmaiceniu diety i zachowaniu lepszej formy - dieta z jej udziałem z pewnością wyjdzie na zdrowie.

Jak stosować kaszę bulgur?

Kasza bulgur może z powodzeniem zastąpić w naszej kuchni ziemniaki czy makaron. Jest od tych produktów nie tylko o wiele zdrowsza, ale w dodatku mniej kaloryczna. Warto ją stosować na zmianę z ryżem, dzięki czemu urozmaicimy nasze potrawy. Ze względu na to, że bulgur staje się w Polsce coraz popularniejszy dostaniemy go bez problemu w sklepach ze zdrową żywnością, ale także coraz częściej i w zwykłych supermarketach.

Przygotowanie

Przygotowanie kaszy bulgur będzie się różniło w zależności od tego, na jaką odmianę się zdecydujemy. Kaszę gruboziarnistą gotuje się ok. 7 min z dodatkiem 2 szklanek wody, natomiast bulgur drobnoziarnisty powinno się przyrządzać przez 20 min, zalewa się go 1,5 szklanki wody i czeka, aż ziarna całkowicie wchłoną płyn. Na śniadanie warto przyrządzić taką kaszę z miodem, mlekiem i owocami. Będzie stanowiła również wspaniały dodatek do zup i różnych mięs, możemy nią też faszerować warzywa. Dużą popularnością cieszą się zwłaszcza rozmaite sałatki z kaszą bulgur. Świetnie sprawdzi się na przykład połączenie drobnoziarnistej odmiany tej kaszy z cebulą, papryką i z dodatkiem odrobiny pietruszki.

Stosując kaszę bulgur warto pamiętać, że zawiera ona w sobie gluten, a więc nie może być spożywana przez osoby cierpiące na celiakię.

Komentarze

Ola
Kaszę bulgur odkryłam zupełnie niedawno. W sieci jest sporo przepisów, w większości typowo arabskich, na jej przyrządzenie. Polecam, szczególnie w sałatkach.