Kasza gryczana - właściwości, rodzaje, zastosowanie, przepisy
Kasza gryczana produkowana jest z ziaren gryki. Jest ciemna, ma grube ziarna, jest smaczna i bardzo zdrowa. Warto wiedzieć, dlaczego poleca się jej spożywanie i jakie pozytywne działanie wykazuje.
Rodzaje kaszy gryczanej
Kaszę gryczaną pozyskuje się z gryki, rośliny uprawnej, która kwitnie w okresie wakacji. Istnieje wiele rodzajów kasz gryczanych, a dokładniej kasza gryczana nieprażona cała, łamana i drobna, zwana również kasza krakowską oraz kasza prażona (ciemniejsza) cała i łamana. Kaszę można przechowywać 10-12 miesięcy od daty jej wyprodukowania. Jest popularna zarówno w kuchni polskiej, jak i u naszych wschodnich sąsiadów: na Litwie, Ukrainie, Białorusi i w Rosji.
Kasza gryczana - i co dalej?
Kaszę gryczaną można poddać dalszej obróbce, a dokładniej mieleniu. W wyniku tego procesu pozyskujemy mąkę gryczaną, idealną do wypieku chleba czy produkcji makaronów. Z kolei gniecione ziarna gryki pozwalają nam na przygotowanie płatków gryczanych, idealnych do ciast, deserów ale potraw z mięsa czy zup. Często są składnikiem gotowych mieszanek musli.
Właściwości kaszy gryczanej
Kasza gryczana posiada wiele cennych składników odżywczych, mikro- i makroelementów. Jest źródłem białka, węglowodanów, błonnika, zawiera niewiele tłuszczu. Nie zawiera glutenu, dlatego z powodzeniem może być spożywana przez osoby na niego uczulone. Jej spożycie zaleca się osobom, które borykają się z problemami trawiennymi: błonnik zawarty w kaszy skutecznie niweluje trudności pokarmowe, poprawia przemianę materii, chroni żołądek oraz wspomaga pracę jelit. Ponadto, skrobia zawarta w kaszy zapewnia nam uczucie sytości oraz dodaje energii. Po posiłku, składającego się z kaszy, dłużej jesteśmy najedzeni i dzięki temu rzadziej sięgamy po słodkie lub słone przekąski.
Jej jedzenie poleca się więc osobom, które dbają o szczupłą sylwetkę. Kasza ta polecana jest nadciśnieniowcom: skutecznie obniża ciśnienie. Ponadto, zakwasza organizm oraz pomaga w przypadku niedokrwistości. Zawiera bowiem witaminę E oraz żelazo. Jest cennym źródłem witamin z grupy B oraz PP, zawiera spore ilości potasu, krzemu, cynku oraz wapnia. Kasza z gryki pomaga także w przypadku problemów skórnych, w tym trądziku. Przyspiesza gojenie się zmian oraz zapobiega powstawaniu nowych.
Jak przygotować kaszę gryczaną?
Aby przygotować smaczną i zdrową kaszę gryczaną, należy ją zalać wodą w propozycji 2:1, gdzie wody jest dwa razy więcej niż kaszy. Wrzątek można lekko osolić. kaszę gotujemy na niewielkim ogniu, czekając, aż ziarenka wchłoną wodę i kasza będzie miękka. Następnie dostawiamy ją w ciepłe miejsce, najlepiej owijając garnek kocem. Kaszę z powodzeniem można gotować w rosole, a nawet w mleku, będzie delikatniejsza.
Zastosowanie kaszy gryczanej w kuchni
Kasza gryczana z uwagi na swój ciekawy smak oraz liczne właściwości zdrowotne, znajduje szerokie zastosowanie w kuchni. Jest ceniona w kuchni staropolskiej, doskonale nadaje się do przygotowania tradycyjnych potraw, w tym gołąbków i klopsów z mięsa mielonego. Kasza doskonale nadaje się także jako alternatywa dla ziemniaków, czyli smaczny, zdrowy i sycący dodatek do drugiego dania. Świetnie komponuje się z gulaszem, zrazami, a nawet kotletem schabowym. Kaszę spożywa się również jako samodzielnie danie z odrobina masła oraz skwarkami z boczku. Doskonale smakuje też z zsiadłym mlekiem oraz słoninką.
Kasza rewelacyjnie nadaje się do zup, delikatnie je zagęszcza oraz sprawia, że danie jest jeszcze bardziej sycące. Zaleca się jej dodawanie do rosołu, krupniku czy zup mlecznych, sprawiających, że nawet proste śniadanie na długo zapewni nam energię. Jest doskonała jako nadzienie do pierogów, również z dodatkiem twarogu, grzybów czy cebulki. Z kolei kasza krakowska, czyli nieprażona kasza drobna, może być spożywana zarówno w wersji wytrawnej, jak i na słodko. Świetnie smakuje polana sokiem z wiśni, stanowiąc zdrowy i smaczny deser.
Przepisy na dania z nasza gryczaną
Przepisów na dania z kaszą gryczaną jest wiele ale z pewnością na uwagę zasługują trzy, które stanowią ciekawe propozycje na smaczne śniadanie, obiad i kolację.
Śniadanie: zupa mleczna z kaszą gryczaną. Kaszę gotujemy w wodzie, zalewamy gorącym mlekiem, dodajemy odrobinę cukru waniliowego, możemy podawać całość z tostami lub ciepłymi, drożdżowymi bułeczkami.
Obiad: gołąbki z kaszy gryczanej. W przypadku tych gołąbków do mięsa mielonego zamiast ryżu dodajemy solidną porcję kaszy. W wersji jarskiej możemy nadzienie oprzeć na kaszy i cebulce: również smakują wyśmienicie.
Kolacja: pierogi z kaszy gryczanej i sera. Przygotowujemy ciasto na pierogi według ulubionego przepisu. Nadziewamy je farszem z ugotowanej, wystudzonej kaszy i białego sera. Pierogi wrzucamy na wrzątek, gotowe możemy posypać skwarkami z cebulką.
Kasza gryczana daje nam szerokie pole do popisu w kuchni, doskonale pasuje zarówno do dań tradycyjnych, jak i bardziej nowoczesnych.
Komentarze