Kozieradka pospolita - cechy, właściwości, zastosowanie
Kozieradka pospolita to znane i cenione zioło, które posiada wiele właściwości zdrowotnych. Zwana również bożą trawką czy grecką koniczynką roślina jest ceniona przez zielarzy i zwolenników zdrowego stylu życia za sprawą naturalnych produktów. Co ciekawe, poza ziołolecznictwem, kozieradka zyskała popularność również w kuchni oraz… przemyśle kosmetycznym.
Kozieradka pospolita i jej cechy
Kozieradka jest rośliną z rodziny bobowatych, jednoroczną, preferującą stanowiska bogate w wapienie. Zioło ma mdły zapach, przez wielu uważany za nieprzyjemny. Surowcem leczniczym są nasiona rośliny. Używane są one jako surowiec zielarski, przyprawa oraz składnik wielu kosmetyków, w tym specyfików do pielęgnacji włosów.
Właściwości leczniczej kozieradki pospolitej
Nasiona kozieradki są cennym surowcem w ziołolecznictwie. Posiadają one wiele cennych własności, w tym wykazują działanie przeciwzapalne oraz osłaniające dla całego przewodu pokarmowego. Zalety tego zioła wykorzystywane są także w leczeniu choroby wrzodowej. Pozwalają bowiem na ochronę podrażnionej błony śluzowej żołądka i przyspieszają gojenie się zmian. Z kolei suszone nasiona kozieradki doskonale nadają się do przygotowania zdrowotnego kleiku, który jest naturalnym lekiem na problemy trawienne. Rewelacyjnie radzi sobie z niestrawnością, zgagą, bólami brzucha, wzdęciami, zaparciami. Wszystko to dzięki dużej ilości błonnika, który skutecznie wspomaga trawienie. Co ciekawe, ziele kozieradki jest polecanej także w przypadku chorób pasożytniczych układu trawiennego. Jest stosowana w profilaktyce nowotworów przewodu pokarmowego, w tym raka jelita grubego.
Warto poznać przepis na przygotowaniem kleiku z kozieradki z dodatkiem siemienia lnianego.
Kleik z kozieradki - na szklankę wody potrzebujemy łyżki sproszkowanych nasion kozieradki oraz łyżki siemienia lnianego. Mieszamy wszystko i gotujemy około 30 minut na małym ogniu. Dzielimy na porcje i pijemy 3 razy dziennie, najlepiej przed posiłkiem.
Nasiona kozieradki doskonale leczą wszelkie zmiany zapalne, w tym ropnie i egzemy. Stosowane są w postaci okładów. Jak je przygotować? Przepis poniżej.
Okłady z kozieradki - aby przygotować oglądy z zioła kozieradki, wystarczy łyżkę nasion zalać ciepłą ale nie wrzącą wodą (około 250 ml) i dokładnie wymieszać. Całość gotujemy kilka minut na małym ogniu, lekko studzimy i stosujemy w postaci okładów na bolące miejsca, w tym ropnie, czyraki ale i stłuczenia i obrzęki, powstałe w wyniku urazów.
Kozieradka posiada także własności uszczelniające naczynia krwionośne, dzięki czemu zalecana jest w leczeniu hemoroidów. Co interesujące, nasiona kozieradki skutecznie obniżają poziom złego cholesterolu oraz cukru we krwi. Stosowane są więc w profilaktyce chorób serca oraz cukrzycy. Kozieradka wykazuje także własności przeciwbakteryjne oraz przeciwgrzybicze. Jej nasiona używane są jako środek wykrztuśny w leczeniu chorób górnych dróg oddechowych, w tym uporczywego kaszlu. Przydają się też jako naturalny lek na ogólne infekcje, działają bowiem przeciwbólowo oraz zmniejszają gorączkę.
Tutaj produktem jest odwar z kozieradki, który służy do płukania gardła oraz osławia oddychanie w przebiegu przeziębienia.
Odwar z kozieradki - do garnka wlewamy szklankę wody i gotujemy w niej łyżkę sproszkowanych nasion przez około pół godziny. Odwarem płuczemy gardło kilka razy dziennie. Doskonale leczy również wszelkie infekcje jamy ustnej.
Warto przygotować także smaczny miód kozieradkowy, pozwala nam na szybsze powrócenie do zdrowia po chorobie.
Miód z kozieradki - przepis jest niezwykłe prosty: mieszamy miód ze sproszkowanymi nasionami kozieradki (w stosunku 1 do 1, najlepiej po łyżeczce) i spożywamy w ilości 4 łyżeczek dziennie, na przykład osładzając takim miodem poranne musli.
Wyjątkowo ciekawym zastosowaniem kozieradki, w tym miodu z jej dodatkiem, jest ich rosnąca popularność wśród kulturystów. Miód bowiem ma działanie odżywcze i pozwala na szybsze regenerowanie się organizmu, czy to po chorobie czy intensywnym wysiłku fizycznym.
Kozieradka pospolita w kuchni
Kozieradka wykorzystywana jest również jako przyprawa, a dokładniej jej sproszkowane nasiona. Z uwagi na ciekawy aromat można dodawać je do wielu potraw, w tym sałatek, dań warzywnych, mięs, ryb, zapiekanek ale i sosów, past kanapkowych, kaszy. Świetnie nadają się do przyprawiania potraw z ryżu oraz niektórych gatunków serów czy wędlin. Niektórzy dodają je również do domowej roboty konfitur i dżemów. Aby jednak zniwelować ich lekko gorzki smak, warto nasiona przed dodawaniem do potrawy lekko uprażyć na patelni. Z kolei liście i kiełki rośliny można traktować jak warzywo i dodawać do sałatek lub kanapek, np. kiełki doskonale smakują z twarożkiem czy pasztetem.
Kozieradka pospolita w kosmetyce
Kozieradka posiada także wiele właściwości pielęgnacyjnych, dzięki czemu zyskała popularność w przemyśle kosmetycznym. Dzięki działaniu przeciwzapalnemu jest składnikiem wielu maści i kremów na problemy skórne. Warto przygotować maskę z kozieradki, która przyda się do pielęgnacji skóry.
Masa z kozieradki - potrzebujemy łyżki nasion oraz wody. Dodajemy jej tyle, aby powstała nam papka bardziej gęsta od kremu do twarzy. Nakładamy ją na twarz i pozwalamy, aby zastygła. Następnie zmywamy ją z użyciem dużej ilości letniej wody. Zabieg doskonale odżywia i nawilża skórę twarzy. Do maseczki możemy dodać nieco sproszkowanego ziela rumianku.
Warto w domowym zaciszu przegotować maseczkę na osłabione i wypadające włosy.
Maska na włosy z kozieradki - do przygotowana potrzebujemy zmielonych nasion (około 3 łyżki stołowe), które zalewamy wodą (około 150 ml) i zagotowujemy. Następnie pozostawiamy miksturę do wystygnięcia. Gdy maska będzie chłodna, wcieramy są dokładnie we włosy, owijamy głowę folią i przykrywamy ręcznikiem. Maskę pozostawiamy na kosmykach na około 2, a nawet 3 godziny. Włosy dokładnie spłukujemy, możemy je lekko zmyć szamponem ziołowym. Najlepiej wykonywać ten domowy zabieg w dzień wolny z uwagi na mocny zapach maseczki. Jeśli chcemy się go pozbyć, przygotujmy kosmetyk wcześniej i postawmy go kilka dni w lodówce (maksymalnie tydzień), aromat będzie mniej intensywny.
Komentarze