Olej z czarnuszki - właściwości, zastosowanie, dawkowanie
Olej z czarnuszki - właściwości, zastosowanie, dawkowanie. Czarnuszka jest rośliną, która przez tysiąclecia była uprawiana na Bliskim Wschodzie, w Afryce Północnej. Obecnie, z powodzeniem jest wykorzystywana jako przyprawa o cennych właściwościach leczniczych, dzięki czemu zdobyła inne kontynenty, jak Europę czy Amerykę.
Nasiona czarnuszki mają czarny matowy kolor, trójkątny podłużny kształt, są małe (1-3 mm długości) i przypominają kminek (dzięki temu czarnuszkę nazywają czarnym kminkiem). Olej z czarnuszki jest wyekstrahowaną substancją powstałą podczas zgniatania lub ściskania nasion.
Wielu ekspertów w dziedzinie zdrowia twierdzi, że jest to prawdziwe panaceum na wiele dolegliwości.
Składniki odżywcze
Nasiona czarnuszki zawierają aminokwasy, białka, węglowodany, tłuszcze ciekłe, olejki eteryczne, alkaloidy, saponiny i włókna. Węglowodany nasion obejmują monosacharydy, arabinozę, glukozę, ramnozę i ksylozę. Zawierają także sole mineralne, takie jak: wapń, żelazo, potas i sód.
Olej czarnuszki zawiera oleje stałe składające się z 84% kwasów tłuszczowych. I co najważniejsze jego unikalność polega na tym, że zawiera 22 procentowy kwas alfa-linolenowy, przeciwzapalny kwas tłuszczowy omega-3, 59 procentowy kwas linolowy, kwas tłuszczowy omega-6, witaminy: B1, B2, B3.
Właściwości lecznicze
Olej z czarnuszki wspomaga terapię i leczenie wielu chorób. Istnieje duże prawdopodobieństwo, że hamuje wzrost komórek nowotworowych. Stymuluje syntezę między innymi immunoglobulin czy interferonu - eliminujących antygeny rakowe.
Choroby wątroby
Olej ten posiada właściwości antyoksydacyjne, co pozwala chronić wątrobę oraz hamuje uwalnianie histaminy, dzięki czemu pozwala leczyć alergie. Składniki nasion mogą działać przeciwpasożytniczo i przeciwzapalne - są korzystne dla układu immunologicznego.
Leczenie Cukrzycy Typu I i II
Powoduje stopniowe częściową regenerację komórek beta trzustki, zwiększa obniżone stężenie insuliny w surowicy krwi i zmniejsza podwyższone stężenie glukozy w surowicy krwi.
Zapobiega infekcjom
Olejek z czarnuszki możne zwalczać wiele różnych szczepów bakterii, w tym salmonelli, E.coli, Listerii, gronkowca;wszystkie rodzaje bakterii, które mogą powodować niebezpieczne infekcje.
Dolegliwości żołądkowe
Stymuluje trawienie i działa wiatropędnie, zapobiega także nudnościom i rozstrojowi żołądka.
Łuszczyca
Łuszczyca jest nieprzyjemnym stanem skóry, którą dotkniętych jest wielu ludzi. Właściwości przeciwzapalne czarnuszki wspomagają leczenie przykrych objawów. Pozytywne skutki daje smarowanie i przyjmowanie kapsułek.
Alergia i astma
Liczne badania wykazały, że czarnuszka działa przeciw astmatycznie. Wspomaga także leczenie alergii. Poprawia właściwości rozszerzania oskrzeli.
Choroby serca
Skutecznie chroni przed chorobami serca. Zmniejsza cholesterol całkowity i trójglicerydy. Może także wpływać na obniżenie wysokiego ciśnienia tętniczego.
Oddychanie i nieżyt nosa
Zmniejszenie objawów zapalenia błony śluzowej nosa (katar, świąd, kichanie i przekrwienie).
Osteoporoza i artretyzm
Działanie czarnuszki potwierdzają skuteczność w leczeniu osteoporozy oraz reumatoidalnego zapalenia stawów.
Padaczka
Wstępne badania okazały się pomyślne w leczeniu padaczki u dzieci. Najprawdopodobniej unikalne związki zawarte w czarnusze mają także działanie przeciwdrgawkowe i przeciwpadaczkowe.
Skóra
Olej złożony z niezbędnych kwasów tłuszczowych, witamin, przeciwutleniaczy i aminokwasu, jest doskonałym balsamem do włosów.
Bezsenność
Przyjmowanie oleju z nasion na bezsenność i inne zaburzenia snu może być bardzo skuteczne. Wiele osób twierdzi, że pomógł im wyeliminować ich zaburzenia snu w ogóle.
Zastosowanie
Nasiona czarnuszki używa się najczęściej jako przyprawę kuchenną, można je również zalewać wrzątkiem i wypijać napar. Dobrze smakują także dodawane do kawy lub herbaty, zapiekanek lub pieczywa. W Indiach i Pakistanie nasiona są szeroko stosowane w przemyśle spożywczym.
Olej z czarnuszki można wypijać codziennie przed posiłkiem lub wykorzystać w celach kosmetycznych do olejowania włosów podczas kąpieli. Jako przyprawa doskonale smakuje z sałatkami i smażonymi potrawami, w połączeniu z cytryną i kolendrą. W czasie infekcji bakteryjnych olej można dodawać do napojów, takich jak herbata ziołowa, a w razie infekcji skóry, można stosować go bezpośrednio na skórę.
Dawkowanie
Standardowa dawka oleju wynosi od 1 do 2 łyżeczek lub 2 kapsułek dziennie przyjmowanych z posiłkiem. Ekstraktu z nasion czarnuszki nie należy stosować w czasie ciąży. Również pacjenci z cukrzycą powinni konsultować przyjmowanie tego specyfiku. Olej z czarnuszki trzeba przechowywać w temperaturze 4-10 stopni C.
Komentarze
- w przypadkach leczenia cukrzycy,
- w leczeniu niektórych rodzajów chłoniaka,
- w przypadku leczenia mięsaka macicy,
- w terapii w przypadku zwalczania gruczolaka trzustki.