Orzechy nerkowca - właściwości, skład, cena
Chrupiące nerkowce łączą w sobie słodki i łagodny smak z niezwykłymi właściwościami zdrowotnymi. Zaskakująco bogate w witaminy i minerały, chronią serce, pobudzają pamięć i pomagają zwalczać wolne rodniki. Odkryj ich smak - szybko uzależnisz się od ich dobrodziejstw!
Wartości odżywcze (skład) orzechów nerkowca
Pochodzące z nerkowca, małego drzewa endemicznego w Ameryce tropikalnej, znanego również jako jabłoń nerkowca, orzechy nerkowca są obecnie uprawiane w Gujanie, Reunion, na Karaibach, w Indiach, Afryce i Azji Południowo-Wschodniej. Ogromne terytorium dla najczęściej uprawianych nasion roślin oleistych na świecie: ich zużycie wzrasta co roku o 7%.
Rosnąca świadomość znaczenia zdrowej diety dla zachowania zdrowia sprawiła, że orzechy nerkowca znalazły się w centrum uwagi dietetyków. Kilka amerykańskich badań dowiodło jego korzystnego wpływu na zapobieganie zagrożeniom sercowo-naczyniowym, cholesterolowi, a nawet cukrzycy. Ponadto, jego bogactwo witamin i minerałów nadaje mu wiele innych interesujących właściwości dla ciała i umysłu.
Składniki orzechów nerkowca (wartości na 100 g)
- Tłuszcz: 49,3 g;
- Węglowodany: 20,5 g;
- Białka: 18,6 g;
- Woda: 4 g;
- Błonnik pokarmowy: 3,50 g.
Te małe, stosunkowo wysokokaloryczne orzechy (600 kcal na 100 g) zawierają wysoki poziom lipidów, ale 80% z nich to nienasycone kwasy tłuszczowe, "dobre tłuszcze" dla organizmu. Ponadto, ich błonnik pokarmowy daje im efekt nasycenia, który ogranicza ich spożycie.
Elementy śladowe zawarte w orzechach nerkowca (wartości na 100 g)
- Wapń: 38 mg;
- Magnez: 252 mg;
- Fosfor: 466 mg;
- Sód: 14 mg;
- Żelazo: 5,2 mg;
- Miedź: 3,7 mg;
- Cynk: 2,1 mg;
- Mangan: 0,8 mg;
- Nikiel: 0,5 mg;
- Molibden: 0,010 mg;
- Fluor: 0,14 mg;
- Jod: 0,01 mg.
Orzechy nerkowca są więc doskonałym źródłem pierwiastków śladowych. Na 100 g zapewniają 31% zalecanego dziennego spożycia miedzi, 23% manganu, 20% magnezu i 17% fosforu.
Główne witaminy występujące w nerkowcach
- B1 (tiamina): 0,430 mg;
- B2 (ryboflawina): 0,160 mg;
- B3 lub PP (nikotynamid): 1,8 mg;
- B5 (kwas pantotenowy): 1,6 mg;
- E (tokoferol): 0,92 mg;
- K: 35μ.
Orzechy nerkowca są pełne witamin z grupy B, gwarantujących energię, piękną skórę i relaks. Są one również dobrym źródłem witaminy E, która pomaga chronić komórki oraz K (100 g stanowi 12% zalecanego dziennego spożycia), niezbędnej dla krzepnięcia krwi.
Nerkowiec - właściwości i korzyści zdrowotne
Poniżej lista 10 podstawowych korzyści płynących z nerkowca:
Orzechy nerkowca chronią układ sercowo-naczyniowy
Ich bogactwo w nienasycone kwasy tłuszczowe, głównie kwas oleinowy (obecny również w oliwie z oliwek), jest atutem dla Twojego zdrowia. Te "dobre" tłuszcze w rzeczywistości odgrywają rolę ochronną przed pojawianiem się chorób układu krążenia, w szczególności poprzez zmniejszenie ryzyka zawału serca i zwiększenie poziomu dobrego cholesterolu. Jest to zasada słynnej diety śródziemnomorskiej. Ta naturalna osłona jest wzmocniona przez obecność przeciwutleniaczy (miedź i selen) i magnezu, które pomagają regulować ciśnienie krwi.
Orzechy nerkowca pomagają w walce ze zmęczeniem
Prawdziwe małe zbiorniki magnezu, anty zmęczeniowy i antystresowy pierwiastek śladowy par excellence, orzechy nerkowca zwiększają energię i zapobiegają bólom głowy. Co więcej, dzięki niskiemu indeksowi glikemicznemu są one idealne w przypadku zmęczenia w połowie rana lub po południu.
Orzechy nerkowca walczą z cholesterolem
Złe nawyki żywieniowe i siedzący tryb życia są podstawą wysokiego poziomu cholesterolu (nadmiar tłuszczu we krwi). Jedzenie orzechów nerkowca pomaga przywrócić równowagę poprzez zwiększenie poziomu dobrego cholesterolu (HDL, eliminowanego przez wątrobę) kosztem złego cholesterolu, który zatyka tętnice (LDL, przechowywane w komórkach). Ta zdolność wynika z jednej strony z ich wysokiej zawartości kwasu oleinowego, a z drugiej strony z ich bogactwa w fitosterole, substancje obniżające poziom LDL.
Nerkowce zapobiegają cukrzycy typu II
Wykazało to kilka badań klinicznych. Nienasycone kwasy tłuszczowe w orzechach nerkowca znacznie zmniejszają ryzyko rozwoju cukrzycy typu II, zwanej również cukrzycą tłuszczową lub cukrzycą dojrzałą, ponieważ występuje ona w wieku około 45-50 lat. Przyczyniają się one również do obniżenia poziomu trójglicerydów we krwi (lipidów, których nadmiar może powodować choroby układu krążenia lub ostre zapalenie trzustki), który często jest wysoki w przypadku cukrzycy lub nadciśnienia tętniczego. Zmniejsza to również ryzyko powikłań związanych z wysokim poziomem cukru we krwi lub cholesterolu.
Orzechy nerkowca zmniejszają ryzyko powstawania kamieni żółciowych z cholesterolem
Gdy wydzielana przez pęcherzyk żółciowy żółć zawiera zbyt dużo cholesterolu, twardnieje tworząc zwartą masę zwartą zwaną kamieniem żółciowym. Dzięki zawartym w nich nienasyconym kwasom, orzechy nerkowca, spożywane regularnie, regulują poziom LDL, a tym samym znacznie zmniejszają zagrożenie tego typu kamieniem żółciowym.
Orzechy nerkowca są doskonałym naturalnym środkiem antydepresyjnym
Dzięki tryptofanowi, niezbędnemu aminokwasowi, który reguluje nastrój i poprawia sen, nerkowce są silnym naturalnym antydepresantem. Są one szczególnie polecane w przypadkach krótkotrwałych sinic, ponieważ nie wywołują żadnych skutków ubocznych tradycyjnych leków depresyjnych.
Orzechy nerkowca są sojusznikami w utracie wagi
Orzechy nerkowca mogą być wielką pomocą w diecie, jeśli nie wpływają bezpośrednio na utratę wagi, ale tylko wtedy, gdy nie są nadużywane. Ich witaminy zapewniają dobrą dawkę energii i uzupełniają potencjalne niedobory w diecie, a błonnik daje uczucie szybkiego sytości. To sprawia, że są one doskonałym tłumikiem apetytu. Wreszcie, dzięki niskiemu indeksowi glikemicznemu, zapobiegają zmęczeniu w połowie rana lub po południu.
Orzechy nerkowca pobudzają pamięć
Jedzenie nasion roślin oleistych przynajmniej raz dziennie poprawia sprawność intelektualną, koncentrację i pamięć mózgu. Zwłaszcza jeśli są one bogate w przeciwutleniacze jak nerkowce.
Nerkowce pokonują wolnych rodników
Bogate w przeciwutleniacze orzechy nerkowca przeciwdziałają pojawieniu się wolnych rodników, które są odpowiedzialne za przedwczesne starzenie się skóry, ale także za rozwój wielu patologii, takich jak rak, żylaki, niektóre choroby układu krążenia lub stawów i katarakty. W szczególności zawierają one proantocyjanidyny, od 20 do 50 razy silniejsze niż witaminy C i E, które chronią przed wolnymi rodnikami przed zanieczyszczeniem, dymem tytoniowym, niektórymi dodatkami do żywności, alkoholem i niektórymi lekami.
Orzechy nerkowca zapewniają piękne zęby
Zawartość fluoru, wapnia, fosforu i magnezu w nerkowcach sprawia, że są one najlepszymi sprzymierzeńcami dla Twojego uśmiechu. Uważa się, że ich zadaniem jest utrzymanie zdrowych dziąseł i zębów, wzmocnienie ich i walka z ubytkami.
Za swoim uzależniającym smakiem orzechy nerkowca kryją w sobie wiele innych sekretów zdrowotnych. Witamina B9, która wspomaga gojenie i wzrost ran, miedź i cynk, które stymulują układ odpornościowy, magnez, który zwalcza skurcze, tyrozynaza, która chroni skórę przed promieniami UV i zapewnia piękną cerę. Prawdziwy skarb.
Jak jeść orzechy nerkowca?
Chociaż ich lipidy są korzystne dla organizmu, nerkowce są nadal bogate w tłuszcz. Nie nadużywaj ich, bo możesz stracić niektóre z ich korzyści. Kilka nasion dziennie (maksymalnie dziesięć) to więcej niż wystarczająco dużo, aby w pełni wykorzystać ich możliwości. Zmniejszyć ilość, jeśli masz problemy z wagą, ponieważ jedzenie tych nasion oleistych w obfitości może je podkreślić. Wybierz surowe nerkowce, aby zachować witaminy, i niesolone, aby uniknąć nadmiaru sodu, co jest złe dla serca.
Cena orzechów nerkowca
Należy mieć świadomość, że cena jest dość wysoka, ale jest to uzasadnione. Zbiór odbywa się ręcznie, w rękawiczkach chroniących przed obecnością żywicy alergennej na owocach. Jeden kilogram orzechów nerkowca kosztuje około od 30 do 50 zł, przy czym za połówki cena jest nieco niższa niż za całe orzechy.
Komentarze