Zalety i wady GMO
GMO jest to żywność modyfikowana genetycznie, dzięki tym modyfikacjom ich materiał genetyczny zyskuje nowe cechy np. cechuje się wydłużonym okresem trwałości, większą odpornością na pasożyty itp.
W Polsce można było kupić np. genetycznie modyfikowaną kukurydzę, rzepak czy ryż. Na niektórych produktach znajdują się informacyjne wpisy dla klienta np. No GMO /GMO Free. GMO ma zarówno swoich przeciwników jak i zwolenników między którymi ciągle toczy się zażarta dyskusja na temat GMO.
Jedni uważają to za same zło, a drudzy za postęp w produkcji żywności, który w dzisiejszych czasach jest niezbędny. Ciężko jest poprzeć jednoznacznie, jedną bądź drugą stronę, ponieważ GMO ma zarówno swoje plusy - zalety jak i wady - minusy.
Zalety GMO
- GMO mogą być uprawiane na terenach, które nie są przyjazne dla upraw ( zbyt niska/wysoka temperatura, susze, zła gleba itp. )
- są bardziej odporne na wiele czynników co jest ważne między innymi w transporcie
- mają dłuższy okres trwałości - są dłużej świeże
- genetycznie modyfikowana żywność przed wprowadzeniem na rynek jest szczegółowo i dokładnie badana pod kątem bezpieczeństwa zarówno dla ludzi jak i zwierząt - jednak skutki dłuższego spożywania GMO nie są do końca znane
- modyfikacje genetyczne umożliwiają uzyskanie wysokich plonów zbóż przy gorszych warunkach glebowych
- często żywność GMO posiada lepsze walory zapachowe i smakowe od żywności naturalnej
- niższe koszty upraw - zredukowanie ilości używanych pestycydów do ochrony roślin
- zmodyfikowane genetycznie rośliny służą również do produkcji biopaliw
- właściwości medyczne - wprowadzenie do roślin GMO genów odpowiadających za odporność na niektóre choroby bakteryjne i wirusowe
- wczesne wykrywanie chorób zwierząt i roślin w drodze badań DNA
- można także do zalet zaliczyć zmniejszenie głodu na świecie.
Jednak GMO nie jest także pozbawione wad - minusów, dlatego oprócz swoich zwolenników ma także "twardych" przeciwników.
Wady GMO
- jednym z głównych argumentów przeciwników GMO jest to, że spożywanie żywności modyfikowanej genetycznie może powodować alergie, choroby układu pokarmowego, obniżenie odporności organizmu, zaburzenia płodności oraz nowotwory
- istnieje ryzyko powstawania w żywności GMO nowych alergenów oraz nasilenia się tzw. alergii pokarmowej. wielu ludzi jest alergikami na żywność roślinną, która produkuje białka chroniące je przed chorobami i szkodnikami. Genetycznie modyfikowane rośliny są w taki sposób zaprojektowane, aby produkować zwiększone ilości tych protein, dlatego ryzyko alergii wzrasta.
- jedną z głównych wad z pewnością jest to, że żywność zmodyfikowana ma mniejszą wartość odżywczą od żywności pochodzącej z gospodarstw ekologicznych
- nie wiadomo, jakie konsekwencje niesie za sobą dłuższe spożywanie GMO - obecnie badania lekarskie wykazały, że żywność ta nie stanowi zagrożenia dla zdrowia, ale na dłuższą metę jeszcze nie wiadomo
- GMO może szkodzić ptakom, owadom, płazom, wpływać na morskie ekosystemy i organizmy glebowe
- zmniejszenie bioróżnorodności przyrody - rośliny GMO zawierające gen warunkujący odporność na pestycydy mogą "przekazywać" swoje geny blisko rosnącym, dzikim, spokrewnionym z nimi roślinom.
Zmodyfikowana genetycznie roślina może przekazać swoją odporność na środki chemiczne chwastom przez co będą one wymagały większego użycia toksycznych środków chemicznych do ich zwalczania.
Patrząc na wady i zalety GMO ciężko jest jednoznacznie określić czy jest dobre czy złe być może obie strony mają racje, a prawda leży gdzieś po środku.
Komentarze