Zdrowe i delikatne mleko ryżowe - właściwości, zastosowanie. Jak je zrobić?

Mleko ryzoweJeśli uważasz, że o ryżu wiesz już wszystko - uważaj... Możesz nie wiedzieć jeszcze jak zdrowe i smaczne jest mleko ryżowe, coraz to popularniejszy produkt, pozyskiwany z ziarenek ryżu. Mleko to ma szerokie zastosowanie w kuchni i kosmetyce i coraz częściej zastępuje mleko krowie lub stanowi dla niego ciekawą alternatywę.

Czym jest mleko ryżowe?

Mleko ryżowe pozyskiwane jest z ziarenek ryżu, zazwyczaj brązowych ale można je przyrządzić również z ryżu białego. Mleko to jest neutralne w smaku, lekko szarawe, jeśli chodzi o kolor, dlatego przez wielu zwane jest napojem ryżowym. Zawiera wiele cennych właściwości, które przesądzają o jego popularności.

Właściwości mleka ryżowego

Mleko ryżowe jest niezastąpione w procesie przeciwdziałania starzeniu się skóry: skutecznie odmładza, wygładza skórę, spłyca zmarszczki, pobudza krążenie krwi, chroni przed szkodliwym działaniem promieni słonecznych. Ponadto, działa przeciwzapalnie. Mleko ryżowe polecane jest osobom, borykającym się z problemami ze strony układu pokarmowego. Jego spożywanie wspomaga trawienie, wpływa pozytywnie na pracę żołądka oraz jelit, skutecznie eliminuje zgagę i wzdęcia. Napój skutecznie walczy z nadprogramowymi kilogramami, ponieważ zawiera niewielką ilość tłuszczu. Jego spożywanie jest polecane osobom na diecie. Powinny z kolei unikać go cukrzycy: mleko ryżowe ma dość wysoki indeks glikemiczny. Z uwagi na to, że napój ryżowy dostarcza dużej ilości energii, jego picie zaleca się osobom starszym, chorym i osłabionym. Podnosi odporność organizmu oraz chroni przed infekcjami. Ponadto, mleko to jest bogatym źródłem błonnika, witamin oraz składników mineralnych, w tym wapnia, żelaza, cynku i fosforu. Mleko ryżowe jest doskonałą opcją dla osób, które nie tolerują laktozy: nie zawiera ono bowiem tego składnika.

Gdzie kupić i jak zrobić mleko roślinne ryżowe?

Mleko ryżowe można kupić praktycznie w każdym sklepie ze zdrową żywnością oraz obecnie w wielu delikatesach i marketach. Z powodzeniem nabędziemy je również w Internecie, zwykle dostępne jest w wielu wersjach smakowych, na przykład czekoladowe. Mleko ryżowe gotowe nierzadko wzbogacone jest dodatkowo witaminami oraz wapniem, który nie występuje w mleku, które samodzielnie przygotujemy. Nie mniej jednak, wiele osób decyduje się na przyrządzanie mleka ryżowego. Sam proces jest prosty, a napój: smaczny i zdrowy. Czego potrzebujemy? Jedynie woreczka ryżu oraz wody. Możemy użyć ryżu białego ale najbardziej polecany jest brązowy. Ryż gotujemy bez woreczka w wodzie z dodatkiem soli, możemy także dodać wanilii, gotowe mleko będzie lepsze w smaku. Czekamy tak długo, aż cała woda zostanie wchłonięta przez ziarenka ryżu. Ziarenka mogą być rozgotowane. Następnie ryż miksujemy z około 3 szklankami wody, odcedzamy i ewentualnie dolewamy wody, jeśli napój nadal jest zbyt gęsty. Mleko możemy dodatkowo dosłodzić cukrem trzcinowym, miodem lub syropem z agawy. Przechowujmy je w warunkach chłodniczych maksymalnie do 5 dni.

Zastosowanie mleka ryżowego w kuchni

Mleko z ryżu ma szerokie zastosowanie w kuchni. Doskonale nadaje się do przygotowania wszelkich zup mlecznych, czy to z płatków kukurydzianych, makaronu czy… nawet ryżu. Taka zupa to doskonały pomysł na szybkie, zdrowe i sycące śniadanie. Można z jego pomocą przygotować owsiankę, kasze manną, jaglaną, pudding czy zapiekankę na słodko z owocami. Mleko doskonale nadaje się także do przyrządzania różnorodnych koktajli i shake’ów, zarówno tych naturalnych, jak i smakowych, na przykład z dodatkiem czekolady, kakao lub owoców: truskawek, bananów czy jagód. Możemy je w powodzeniem przygotowywać w blenderze, mleko ryżowe doskonale smakuje zarówno ze świeżymi, jak i mrożonymi owocami. Mleko to sprawdzi się także jako baza do kakao. To jednak nadal nie wszystko. Można je dolewać także do panierki do kotletów: zamiast mleka krowiego. Gotowe danie jest delikatniejsze w smaku. Poleca się także gotowanie ryb w mleku ryżowym. Nie poleca się dodawania mleka ryżowego do kawy, gdyż nadmiernie rozwodni nam napój. Napój dodajemy także do wielu ciast, będą lepsze w smaku. Z mleka ryżowego można zrobić lekkie i smaczne ciasto.

Ciasto z mleka ryżowego

Potrzebujemy jedynie 2 szklanek mąki, szklanki cukru trzcinowego, 2 szklanek mleka ryżowego, oleju, odrobiny sody oczyszczonej, szczypty cynamonu i ulubionej konfitury. Ciasto możemy dodatkowo wzbogacić w kakao.

Kosmetyki z mlekiem ryżowym

Mleko to jest także popularnym produktem w kosmetyce. Jest składnikiem wielu gotowych artykułów, w tym kremów, balsamów, żeli pod prysznic i płynów do kąpieli. Sprawia, że skóra jest gładsza i przyjemniejsza w dotyku, doskonale nawilża. W Azji jest ono stosowane powszechnie jako kosmetyk. doskonale pielęgnuje nie tylko skórę ale i włosy. Można więc z jego pomocą przygotować wiele naturalnych kosmetyków, w tym kremów i balsamów. Mleko ryżowe działa również jak tonik. Warto nim przemywać twarz, gdyż redukuje widoczność porów oraz chroni skórę.

Komentarze