Syrop klonowy - właściwości lecznicze i odżywcze, cena, kalorie

Syrop klonowy w butelceSyrop klonowy to nie tylko wyśmienity przysmak do naleśników, lodów i deserów. To także pochodzące wprost z Kanady płynne złoto obfitujące w szereg substancji odżywczych, wspomagających zdrowie i dobrą kondycję. Zawiera ponad 54 substancje o charakterze przeciwzapalnym i przeciwnowotworowym. Indianie zamieszkujący północną część kontynentu od wieków stosują go w walce z rozmaitymi infekcjami.

Bez względu na wyjątkowo aromatyczny, słodki smak, jako jeden z niewielu produktów węglowodanowych może być stosowany w umiarkowanych ilościach przez diabetyków. Naukowcy z University od Rhode Island udowodnili bowiem, że zawarte w nim związki chemiczne pozwalają kontrolować cukrzycę typu II. Polifenole oraz kwas abscysynowy pobudzają bowiem komórki trzustki do wydzielania insuliny.

Odwieczna siła natury

Syrop klonowy jest wytwarzany głównie w kanadyjskim stanie Quebec. To właśnie stamtąd pochodzi ponad 90% krajowej produkcji. Aby otrzymać litr gotowego syropu, zużywa się ponad 40 litrów soku pochodzącego z drzew klonu. Co ważne, baza ta musi być pozyskiwana o konkretnej porze roku. Sok jest więc pobierany wczesną wiosną, podczas pierwszych roztopów, co gwarantuje mu idealny skład i doskonałe właściwości odżywcze. Chłodne noce i coraz cieplejsze dni wzmagają przepływ soku w pniach drzew. Kanadyjczycy nawiercają w nich wówczas otwory, z których jest pobierany swoisty substrat dla syropu.

Zbiórka syropu klonowego

Po ukończeniu procesu, otwór w drzewie naturalnie zarasta się, nie powodując zniszczenia rośliny. Sok z drzew charakteryzuje się krótką przydatnością do spożycia. Z tego względu musi zostać poddany obróbce nie później niż w ciągu 7 dni od daty zbioru.

Syrop klonowy produkuje się zazwyczaj z klonu cukrowego, czerwonego lub czarnego. Drzewo musi przy tym osiągnąć wiek co najmniej 30 lat i może być eksploatowane przez dziesięciolecia. W zależności od rośliny, z której pochodzi, przyjmuje charakterystyczną, bardziej lub mniej brunatną barwę. Może też nieznacznie różnić się aromatem, przejrzystością oraz zawartością cukru. Warto jednak zaznaczyć, że w oryginalnym kanadyjskim syropie klonowym zawartość węglowodanów musi być nie mniejsza niż 66%. Pierwotnie produkcją tej wyjątkowej substancji zajmowali się Indianie, nacinając otwory w drzewach w okresie pierwszej wiosennej pełni księżyca. Celem odparowania nadmiaru wody z soku pozyskanego z drzew, wrzucali do niego rozgrzane kamienie. Czasami też pozostawiano go na mrozie by następnie zebrać lód, jaki osadzał się na jego powierzchni. Działanie to było jednak bardzo czasochłonne i wymagało dużego zaangażowania. Rozwój nowoczesnych technologii pozwolił udoskonalić i usprawnić proces wytwarzania syropu klonowego, przy zachowaniu szeregu jego właściwości odżywczych i leczniczych.

Syrop klonowy mniej kaloryczną alternatywą miodu

Syrop klonowy posiada gęstą konsystencję oraz wyjątkowo aromatyczny, słodki smak. Znakomicie zastępuje cukier, ponieważ oprócz walorów smakowych posiada też szereg właściwości odżywczych. Może stanowić także mniej kaloryczną alternatywę miodu. Sprawdza się u osób uczulonych na produkty pszczelarskie.

Na rynku dostępne są dwa rodzaje syropu klonowego:

  • Grade B posiada ciemniejszą barwę i wyróżnia się większą ilością witamin i składników mineralnych
  • Grade A jest jaśniejszy, łagodniejszy w smaku i nieco mniej kaloryczny

Warto podkreślić, że oryginalny, kanadyjski syrop klonowy nie zawiera żadnych konserwantów oraz ulepszaczy smaku, przez co jest produktem całkowicie bezpiecznym dla zdrowia. Jest to produkt obfitujący w witaminy z grupy B. Można w nim znaleźć np. biotynę czy też witaminę PP. Syrop klonowy jest ponadto bogaty w mikroelementy takie jak magnez, potas, żelazo, fosfor oraz cynk. Należy także pamiętać o tym, że syrop klonowy zawiera 13 różnych antyoksydantów, które niszcząc wolne rodniki, przyczyniają się do opóźnienia procesów starzenia się komórek. Szacuje się, że 1/4 szklanki syropu pokrywa w blisko 40% zapotrzebowanie na przeciwutleniacze. Współczynnik ten został określony przez organizacje żywieniowe w Stanach Zjednoczonych. Ważną rolę w tej kwestii pełni także mangan zawarty w produkcie. Jest to pierwiastek wchodzący w skład dysmutazy ponadtlenkowej, która niweluje wolne rodniki dbając w ten sposób o odpowiednią kondycję zdrowotną organizmu i wspomagając procesy przemiany materii.

Syrop klonowy pomocny w walce z rakiem

Ze względu na dużą zawartość antyoksydantów, syrop klonowy jest uważany za doskonały specyfik wspomagający kurację i zapobiegający rozwojowi chorób nowotworowych. Oczyszczając organizm z wolnych rodników niweluje ryzyko uszkodzenia komórek przez produkty przemiany materii i tym samym zapobiega ich nieprawidłowemu rozwojowi. Badania prowadzone w 2010 roku udowodniły, że syrop klonowy znacząco przyczynił się do redukcji namnażania się komórek rakowych wywołujących nowotwory płuc, piersi, mózgu, okrężnicy oraz prostaty. Co ciekawe, produkt ten świetnie hamuje wytwarzanie w organizmie tlenku azotu. Jego nadmiar prowadzi często do stanów zapalnych komórek powodując ich nieprawidłowy rozrost. Wyciszenie procesów zapalnych przez syrop klonowy, jest więc jednym z czynników ograniczających powstawanie chorób nowotworowych.

Syrop klonowy przyjazny dla serca i wątroby

Syrop klonowy jest ponadto pomocny w profilaktyce i leczeniu chorób układu krążenia. Zawarte w nim polifenole skutecznie obniżają poziom cholesterolu LDL, niwelując ryzyko powstania miażdżycy. Antyoksydanty, walcząc z wolnymi rodnikami, zapobiegają też mikrouszkodzeniom naczyń krwionośnych, w których następnie mogą odkładać się złogi tłuszczowe. O dobrą kondycję śródbłonka żył i tętnic dba także obecny w produkcie cynk. Za spadek stężenia cholesterolu we krwi jest też odpowiedzialny mangan, który zwykle jest dostarczany w diecie w zbyt małych ilościach. Szacuje się, że około 80 gramów produktu pokrywa w niemal 95% dzienne zapotrzebowanie na wspomniany pierwiastek. Zawarty w syropie klonowym potas, przyczynia się również do obniżenia ciśnienia krwi. Warto podkreślić, że kanadyjskie złoto powoduje też poprawienie czynności wątroby. Badania naukowe prowadzone w Tokio przez Keiko Abe wykazały, że zastąpienie klasycznego cukru syropem klonowym, już po kilku dniach powoduje znaczne obniżenie enzymów wątrobowych LDH, AST oraz ALT. Antyoksydanty obecne w produkcie, doskonale przeciwdziałają obciążeniu wątroby wywołanemu przez nieprawidłowe odżywianie, stres czy ekspozycję organizmu na wszelkiego rodzaju zanieczyszczenia środowiska.

Słodycz dla diabetyków

Badania naukowe prowadzone na przestrzeni ostatnich lat wykazały ponadto, że syrop klonowy może być wykorzystywany w leczeniu wspomagającym cukrzycy wieku dorosłego oraz zespołu metabolicznego. Wszystko za sprawą zawartych w nim polifenoli oraz kwasu abscysynowego. Pierwsze znacząco hamują tempo przekształcania cukrów złożonych do glukozy, poprzez spowolnienie działania enzymów odpowiedzialnych za proces rozkładu węglowodanów. Z kolei kwas abscysynowy to jeden z fitohormonów roślinnych ograniczających fotosyntezę i opóźniających produkcję chlorofilu. Substancja ta jest odpowiedzialna za przechodzenie rośliny w stan spoczynku. W organizmie człowieka natomiast jest niezastąpiona w leczeniu cukrzycy typu II. Kwas abscysynowy pobudza bowiem komórki trzustki do wydzielania insuliny. Powoduje także, że komórki tłuszczowe są bardziej wrażliwe na jej obecność. Co ważne, substancja sprawia, że cukry są szybciej i skuteczniej wykorzystywane przez tkankę mięśniową.

Bezwzględny dla drobnoustrojów chorobotwórczych

Kanadyjczycy uważają, że syrop klonowy doskonale wspomaga leczenie przeziębień oraz grypy. Naukowcy z Uniwersytetu McGill w Montrealu poszli o krok dalej, udowadniając, że produkt znacząco zwiększa także skuteczność antybiotyków. Powoduje to, że jest niezwykle cenną substancją, mogącą uratować miliony ludzi na całym świecie. Powszechne stosowanie preparatów bakteriobójczych sprawia bowiem, że drobnoustroje stają się coraz bardziej odporne na ich działanie. W konsekwencji, w leczeniu rozmaitych schorzeń, pacjenci otrzymują coraz większe dawki antybiotyków, co wykazuje bardzo niekorzystny wpływ na organizm. W toku badań udowodniono, że fenole zawarte w syropie klonowym wzmacniają ponad dziesięciokrotnie działanie karbenicyliny i cyprofloksacyny, czyli antybiotyków stosowanych przede wszystkim do walki z Escherchią Coli wywołującej choroby układu pokarmowego, bakterią Proteus mirabilis powodującą infekcje układu moczowego, a także z pałeczką ropy błękitnej.

Co więcej, naukowcy dowiedli, że fenole zawarte w syropie klonowym zwiększają przepuszczalność błon komórkowych bakterii, co powoduje szybsze wnikanie do wnętrza ich komórek substancji leczniczych. Przyczyniają się ponadto do uszkodzenia pomp błonowych, które odprowadzają antybiotyki na zewnątrz komórki, przez co pozwalają im dłużej pozostać w ciele drobnoustrojów. Z jednej strony syrop klonowy świetnie walczy z bakteriami chorobotwórczymi, z drugiej z kolei wspomaga mikroorganizmy przyjazne dla człowieka. Idąc tym tropem naukowcy doszli do wniosku, że syrop klonowy może stanowić świetną bazę dla leków probiotycznych, które z powodzeniem będą mogły być przyjmowane również przez osoby z nietolerancją laktozy.

Ile kalorii ma syrop klonowy?

Syrop klonowy jest dość wysoko kaloryczny - 100 g syropu klonowego ma wartość energetyczną około 260 kcal. Jego indeks glikemiczny to 65.

Cena

Syrop klonowy w butelce o pojemności 250ml kosztuje 23-28zł.

Komentarze